©Jose Luis Pelaez Inc/Blend Images LLC

Brussel wil meer darmkankers via testkits opsporen: "Poepsimpel, en het kan je leven redden"

In Brussel komt een extra campagne om mensen aan te sporen om zich te laten testen op darmkanker. Mensen tussen 50 en 74 jaar oud kunnen gratis deelnemen aan het onderzoek. In Vlaanderen is de testgraad vrij hoog maar in Brussel doen weinig mensen de test. 

"De colotest is beschikbaar voor alle mogelijke patiënten, zowel Franstalige als Nederlandstalige. Maar 12 procent van de mensen tussen 50 en 74 jaar in Brussel laat zich testen, wat veel te weinig is voor een kanker die zo vaak voorkomt en die in een vroeg stadium gedetecteerd kan worden", zegt gastro-enteroloog Magali Surmont. "Als je in Brussel woont kan je naar de apotheker gaan, je haalt zo’n gratis testset, voert die uit, stuurt die terug. Het is poepsimpel en het kan je leven redden."

De Vlaamse campagne bestaat al langer en heeft veel publiciteit gekregen. Er zijn dan ook heel wat Vlamingen in de doelgroep die zich laten testen. Als de test positief is, moet er bijkomend onderzoek gebeuren. In negen op de tien gevallen gaat het dan nog om een vals alarm, maar als het wel om darmkanker gaat, kan zo’n vroege opsporing je leven redden. 

Darmkanker ontwikkelt zich langzaam (enkele jaren), vaak zonder enige tekenen. De aanwezigheid van kleine hoeveelheden bloed in de ontlasting kan een teken zijn van kanker in het beginstadium. Voor de leeftijd van 50 jaar is darmkanker zeldzaam. Maar vanaf de leeftijd van 50 jaar neemt het risico toe en is het de moeite waard om elke twee jaar de colotest te doen.

Meest gelezen