Archieffoto (Yves Adams)

Otter duikt op in Rivierenland: "Heel zeldzame en hoopvolle beelden"

In Rivierenland, de regio bij Mechelen waar Dijle, Nete, Zenne en Rupel naar de Schelde vloeien, is een otter gespot. Dat is heel uitzonderlijk, want het is 9 jaar geleden dat er nog een otter is gesignaleerd in de provincie Antwerpen. "Dat is hoopgevend nieuws, want de aanwezigheid van de otter is een maatstaf voor de staat van onze natuur", zegt Bart Vermylen van Regionaal Landschap Rivierenland.

"Het is heel speciaal dat er een otter is gespot, want de dieren laten zich zelden zien, noch op camera, noch in het echte leven", zegt Bart Vermylen op Radio 2 Antwerpen. "Het is al van 2014 geleden dat we de otter in beeld konden brengen met wildcamera's."

Goede waterkwaliteit

In heel Vlaanderen zouden er minder dan 20 otters leven. Dat de otter nu plots gesignaleerd werd in de Scheldevallei, wijst erop dat er een otterpopulatie vanuit Nederland naar onze kanten trekt. "De otters duiken op een aantal plaatsen tegelijk op, wat ons doet vermoeden dat het gaat over een groep die beslist heeft zich hier te vestigen", duidt Céline De Caluwé van project Otterland. "Dat is absoluut goed nieuws, want dat wijst erop dat de kwaliteit van de habitat goed is. Het is dus goed gesteld met de waterkwaliteit van onze rivieren en beken." 

Dat de otter hier opduikt, toont aan dat het goed is gesteld met de waterkwaliteit van onze rivieren en beken

Céline De Caluwé, project Otterland

Als we deze waterkwaliteit vergelijken met die van de jaren 80, dan is er de afgelopen jaren veel verbetering gekomen. "We komen van ver", zegt Bart Vermylen. "Er zit duidelijk minder gif in de rivieren, waardoor vissen gezonder zijn en in grotere aantallen voorkomen. En laat dat net het belangrijkste voedsel zijn voor de otters. De aanwezigheid van de otter is daarmee een maatstaf voor de staat van de natuur."

Lees verder onder de foto:

Beelden van de wildcamera die de otter in het Rivierenland signaleerde.
Copyright Cuddeback, 2021

Signaalsoort

Het zou best mogelijk zijn dat er binnenkort nog meer otters zullen opduiken, al zullen dat er vermoedelijk niet veel zijn. "Er zouden nog otters kunnen bijkomen, maar het dier heeft een heel groot leefgebied nodig. Eén otter heeft al 20 tot 40 kilometer rivierlengte nodig. Massaal veel otters zullen we in Antwerpen dus niet meteen kunnen huisvesten", legt Vermylen uit. 

Als het goed gaat met de otter, profiteren ook andere dieren zoals vogels, vissen en libellen daarvan

Bart Vermylen, Regionaal Landschap Rivierenland

Wel zullen andere dieren het voorbeeld van de otter alvast volgen. "De otter is een signaalsoort. Als het goed gaat met de otter, profiteren er ook heel wat andere dieren van. Vogels, vissen en libellen gaan zich dus vaker laten zien", aldus Vermylen.

Goed nieuws dus voor natuur- en dierliefhebbers, al vraagt project Otterland om de gesignaleerde otter niet op te zoeken. "De otter heeft nood aan rust en die willen zoveel mogelijk waarborgen. Er zitten nog maar zo weinig otters in Vlaanderen, dus willen we hen zo goed mogelijk beschermen. Daarom hebben we ook afgesproken om de exacte locatie van de otter niet mee te geven", besluit Céline De Caluwe. 

Meest gelezen