Niet vergeten: klok één uur vooruitzetten, want zomertijd is ingegaan

Vannacht om 2 uur is de klok een uurtje vooruitgezet. Een uur minder slapen, dus, maar meteen ook de start van de zomertijd. Een periode waarin het 's avonds wat langer licht is en 's ochtends langer donker. De Europese Unie had de uurverandering dit jaar al willen afschaffen, maar de lidstaten raken het niet eens. 

De huidige regeling van de zomertijd is bij ons in 1977 ingevoerd. Dat was na de oliecrisis van 1974. De bedoeling was in de eerste plaats om energie te besparen, maar heel wat mensen namen de geneugten van een langere dag er met plezier bij. 

Toch waren er ook tegenstanders en die groep is gegroeid. Zij voeren aan dat het zomeruur niet heeft geleid tot een grote energiebesparing. Ochtendfiles rijden langer in het donker en avondfiles staan meer stil in de zon, wat dan weer leidt tot schadelijke ozonvorming. Biologische klokken geraken ontregeld, ochtendmensen worden op het verkeerde been gezet en zomerhitte houdt ons langer wakker. 

Europa vraagt nu de lidstaten om een keuze te maken: ofwel het zomeruur voor het hele jaar, ofwel het winteruur.  Een verscheurende keuze zo blijkt. Volgens een bevraging van de FOD Kanselarij in 2019 is een kleine meerderheid voor de wintertijd (50 procent) en kiest 45 procent voor het zomeruur. De regering heeft nog geen beslissing genomen.

Al vaak gemorreld aan de tijd

Eigenlijk is er vorige eeuw al heel wat gemorreld met de tijd. Het begon met de Duitse inval tijdens de Eerste Wereldoorlog. De bezetters dwongen ons land om over te schakelen van de Greenwichtijd naar de Midden-Europese Tijd of de Central European Time (CET), dat wil zeggen een uur erbij. In 1916 kwam daar nog een extra zomeruur bij, het dubbele zomeruur

Tussen de twee wereldoorlogen gingen we in de winter opnieuw naar de West-Europese Tijd. In de zomer kwam er een uur bij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam daar nog eens een uurtje bij en zaten we dus opnieuw met een dubbel zomeruur. In 1946 kwam er weer een switch. We schakelden over naar de Midden-Europese tijd, de Greenwich Tijd + 1 uur. Tot de zomer van 1977 er het dubbele zomeruur bij kwam. Het zomeruur dat vanaf zondag gedurende 31 weken ons bioritme bepaalt. In de nacht van 30 op 31 oktober draaien we de klok opnieuw een uur terug.

Meest gelezen