© VRT - Maarten De Bouw

"Dertigers" , "Ontoerekeningsvatbaar" en "Karrewiet: Het jaar van Dylan" winnen VRT-Diversiteitstrofeeën

"Dertigers" (Eén), "Ontoerekeningsvatbaar" (Canvas) en "Karrewiet: Het jaar van Dylan" (Ketnet) zijn de winnaars van de Diversiteitstrofeeën van de VRT. De openbare omroep haalt ook de diversiteitsdoelstellingen. Zo is het aandeel van vrouwen op televisie nog nooit zo hoog geweest als in 2020.

Ieder jaar reikt de VRT samen met zes verenigingen, zoals Çavaria en het Minderhedenforum, de Diversiteitstrofeeën uit aan eigen televisie- en radioprogramma's die het afgelopen jaar zijn gemaakt. De prijzen zijn een bekroning voor programmamakers die bewust kiezen voor diversiteit in de beeldvorming en digitale toegankelijkheid.

De winnaars van deze prijzen zijn: het Eén-programma "Durf te vragen", het Canvas-programma "Ontoerekeningsvatbaar", de Ketnet-reeks "Tekens van leven",  het Radio 2-programma "De inspecteur" en het Ketnet-programma "Karrewiet: Het jaar van Dylan", waarin Dylan getuigde over kinderarmoede. Eind vorig jaar zocht Karrewiet hem opnieuw op.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Ook de televisieserie "Dertigers" van Eén won een prijs. In dit programma ziet de jury duidelijk een normalisering van diversiteit en er worden ook geen taboes uit de weg gegaan. Het derde seizoen van die reeks is vanaf 5 april op Eén te zien. De publieksprijs, waarbij alle collega's van de VRT en alle productiehuizen die genomineerd waren konden stemmen, ging dit jaar naar de Ketnet-reeks "Hoodie".

Bekijk hieronder de trailer van het derde seizoen van "Dertigers":

Speciale vermeldingen voor Ward Verrijcken en Kathy Lindekens

Naast de Diversiteitstrofeeën waren er ook nog enkele speciale vermeldingen tijdens de prijsuitreiking. Zo kreeg filmjournalist Ward Verrijcken, die vorig jaar overleed, de speciale vermelding "virtuoos in diversiteit" omdat hij in zijn verslaggeving consequent aandacht had voor diversiteit zoals natuurlijke aanwezigheid van vrouwen en verschillende seksuele identiteiten. Kathy Lindekens, die met pensioen gaat, kreeg ook de speciale vermelding "virtuoos in diversiteit". Zij drukte haar stempel op diverseit met jongerenprojecten, zoals het programma "Carte blanche".

De website van "De warmste week" kreeg een speciale vermelding voor digitale toegankelijkheid voor het behalen van het AnySurfer-label. Dat is een kwaliteitslabel dat toegekend wordt aan websites die toegankelijk zijn voor mensen met een functiebeperking. De website van "De warmste week" is daarmee meteen de eerste VRT-website die dit label krijgt. Daarnaast kreeg ook de Sporza voetbal-app een trofee voor digitale toegankelijkheid.

Siska Schoeters in het Eén-programma "Durf te vragen".
© VRT

Het aandeel vrouwen op televisie zit in de lift

Afgelopen jaar behaalde de VRT ruimschoots de diversiteitsdoelstellingen die waren vastgelegd in de vorige beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid. Zo is het aandeel vrouwen op televisie met 41,4% nog nooit zo hoog geweest als vorig jaar. Ook het aandeel nieuwe Vlamingen zit in stijgende lijn. Dat blijkt uit de jaarlijkse diversiteitsmonitor, een onderzoek uitgevoerd door Universiteit Antwerpen en de Universiteit van Amsterdam.

In de nieuwe beheersovereenkomst voor de periode 2021-2025 staan er ook weer verschillende doelstellingen rond diversiteit in beeldvorming, toegankelijkheid en personeelsbeleid. Tegen 2025 moet het aandeel vrouwen in beeld naar 48%, het aandeel personen met buitenlandse herkomst naar 9,5% en het aandeel mensen met een beperking naar 2%. Het is meteen de eerste keer dat er in de beheersovereenkomst een streefcijfer staat voor schermzichtbaarheid voor personen met een beperking.

Meest gelezen