Radio 2

In Brugge wordt eeuwenoude graftombe van Italiaanse familie hersteld: "Zusters smeerden er schoensmeer op"

In Brugge begint de restauratie van een bijzondere eeuwenoude graftombe: die van de familie Adornes op het Adornesdomein in het centrum. Het domein, een soort privémuseum, is opgericht door een adellijke familie uit Italië. "Kleine herstellingen losten de zusters op met schoensmeer."

Het Adornesdomein is een familiaal privédomein. Het is gesticht door de familie Adorno uit Genua en dateert uit de 15e eeuw. Het bestaat uit de Jeruzalemkapel, godshuizen en een herenhuis met een grote aanpalende tuin. In de kapel werden meer dan 500 jaar geleden 2 leden van de familie begraven.

De tombe heeft door de jaren heen veel afgezien. Jelle Deltombe van het Adornesdomein: "Ze werd een tijdlang onderhouden door een groep zusters, maar niet altijd met kennis van zaken. In de afgelopen 100 jaar zijn er ongeveer 3 restauraties gebeurd, jammer genoeg altijd met niet-geschikt materiaal. Van moeder-overste moesten de zusters de witte plekken die door de Doornikse steen kwamen met schoensmeer oplossen. Die zusters bedoelden dat natuurlijk goed, maar om met schoenblink op een monument van 600 jaar oud te zitten is niet het beste plan", zegt Deltombe.  

Alleen al om de tombe los te maken, zijn 4 weken voorzien. Ze gaat dan naar Antwerpen voor restauratie. Tegen september volgend jaar moet ze terug zijn. 

Meest gelezen