Ron Merken

Extra leefgebied voor bedreigde vroedmeesterpad in de Kwadebeekvallei

Het brongebied van de Kwadebeek in Sint-Genesius-Rode krijgt een herinrichting die de vroedmeesterpad ten goede komt. De aanleg van kleine waterpartijen en stapelmuurtjes moet deze bijzondere amfibiesoort een stevige duw in de rug, want het diertje is bijna met uitsterven bedreigd.  

In het brongebied van de Kwadebeek, bij de oude hoeve Hof-ten-Hout in Sint-Genesius-Rode, beheert Natuurpunt een langgerekt terrein dat grenst aan een belangrijke voortplantingspoel. Natuurpunt Rode-Linkebeek en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei hebben dat terrein nu zo ingericht dat het ideaal is voor de vroedmeesterpad. Die heeft graag warmte, en daarom werden enkele waterpartijen aangelegd die snel opwarmen. Er werden ook stapelmuurtjes geplaatst waar de padden zich kunnen verschuilen. De vroedmeesterpad leeft ook graag in een vrij open terrein met lage vegetatie, daarom zullen schapen het terrein begrazen en de vegetatie kort houden.

Bedreigde soort

Ook op andere plaatsen in de Kwadebeekvallei wordt samen met verschillende organisaties, terreineigenaars en vrijwilligers stevig gewerkt aan een beter leefgebied voor de vroedmeesterpad. Zo wordt er bij de herinrichting van de gemeentelijke begraafplaats een tiental poeltjes aangelegd. Dat is belangrijk want de vroedmeesterpad is een bedreigde diersoort die in Vlaanderen zelfs balanceert op de rand van uitsterven. Het is ook een erg merkwaardige soort omdat de mannetjes de broedzorg op zich nemen. 

(Lees verder onder de foto)

© Jelger Herder - All rights reserved

Vroedmeesterpad in eigen tuin

Ook in tuinen kan deze kleine pad zich perfect thuis voelen. Wie de vroedmeesterpad graag wil verwelkomen, kan rekenen op advies en hulp van het Regionaal Landschap. “De vroedmeesterpad is een aangename tuingast die zich graag verschuilt”, zegt Sarah Hublou van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei legt uit. “Het diertje is tevreden met zonnige plekjes, een vijvertje zonder vis en een hoop stenen of een stapel hout als schuilplaats. Wij kunnen langskomen om te kijken hoe we een tuin kunnen inrichten om de vroedmeesterpad te verwelkomen.” Wie graag de vroedmeesterpad helpt, kan contact opnemen via sarah@pajot-zenne.be.

 

Meest gelezen