Foto politie Gent

Minder Gentenaars met zware voet dankzij superflitspaal "Sammy": "Iedereen kent hem en let extra op als hij er staat"

De Gentse superflitspaal "Sammy", een grote grijze verplaatsbare bak met flitsapparatuur in, registreert bijna geen snelheidsovertredingen meer. Sammy bestaat nu al een aantal jaar en is opvallend in het straatbeeld. Dat kan de verklaring zijn: "Wanneer de flitspaal ergens staat, wordt zijn locatie heel snel gedeeld op sociale media", zegt Bart De Cocker van de Gentse politie.

"Mensen zijn zich meer en meer bewust van de aanwezigheid van onze Sammy", zegt De Cocker. "Sammy is groot en valt op. Er staat ook dikwijls een plakkaat naast dat hij er staat." En sociale media verspreiden het nieuws van waar hij staat continu: "Mensen verwittigen elkaar om voorzichtig te zijn, en ze houden zich aan de regels gewoon omdat hij er staat."

Sammy is groot en valt op. Mensen verwittigen elkaar op sociale media als hij ergens staat
Bart De Cocker van de Gentse politie

Preventief effect

Een positief gevolg is dat er veel minder overtredingen zijn, en er dus bijgevolg veel minder boetes moeten uitgeschreven worden. "De cijfers dalen opvallend. De LiDAR (=dat is Sammy, of ook voluit Light Detection And Ranging) heeft een preventief doel, en dat is het belangrijkste. Wij moeten geen boetes inrijven. We zijn dus blij dat hij zo gekend is bij de mensen." 

Sammy heeft dus een positief effect op het rijgedrag van de Gentenaar. 5 jaar geleden stelde Sammy nog bijna 4 procent overtredingen vast, vorig jaar was dat nog amper 0,89 procent. Maar bijna geen boetes en overtredingen, wil niet zeggen dat de politie hem zal opzij zetten: "We gaan hem blijven gebruiken. Mensen, buurten en scholen kunnen nog steeds een aanvraag indienen om hem op een onveilige plaats te zetten en zijn werk te laten doen."

De aanvragen voor "Sammy", of soms ook wel "Sammeke" genoemd, lopen nog frequent binnen, zegt De Cocker. "Wanneer er een binnenkomt wordt er gekeken naar de locatie en hoe nodig het daar is. Is het een zone 30, 50 of 70. Worden daar veel snelheidsovertredingen gemaakt? Maar in principe kan iedereen een aanvraag indienen." 

kasto80

Meest gelezen