Geen mondmasker dragen als de poetshulp komt, kan tot schorsing leiden van dienstencheque-gebruiker

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) wil gebruikers van dienstencheques die de coronamaatregelen niet respecteren, tijdelijk kunnen uitsluiten van het systeem. Een schorsing kan tot een jaar duren bij een eerste inbreuk en tot vijf jaar bij herhaling. Crevits voorziet ook meer middelen voor opleidingen voor de poetshulpen en andere dienstenchequewerkers.

De dienstencheque-ondernemingen en zeker hun werknemers verdienen volgens minister Crevits ons grootste respect omdat ze tijdens deze coronacrisis aan het werk zijn gebleven. Maar “zij moeten in een veilige omgeving kunnen werken en gebruikers hebben daarin een belangrijke verantwoordelijkheid.”

Van gebruikers – dat zijn dus de gezinnen waar iemand gaat poetsen - wordt verwacht dat ze de veiligheidsmaatregelen naleven. Dat gebeurt te weinig, klagen de poetshulpen. Uit diverse enquêtes blijkt dat niet alle klanten bijvoorbeeld een mondmasker dragen.

BEKIJK hier het verslag uit "Het Journaal"
(en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

En dus wil minister Crevits sancties kunnen opleggen als het te gortig wordt. Gebruikers die de coronamaatregelen met voeten treden, kunnen een jaar geschorst worden in geval van een eerste overtreding, en zelfs 5 jaar als ze de regels hardnekkig blijven negeren. De Vlaamse regering heeft het voorstel al goedgekeurd, binnenkort doet ook het Vlaams parlement dat.

Extra middelen voor opleidingen werknemers

De coronacrisis heeft nog andere vervelende gevolgen voor de dienstenchequesector. Die kan veel minder opleidingen organiseren voor de poetshulpen en andere medewerkers, want die opleidingen hebben plaats in groep. Het gaat dan bijvoorbeeld over opleidingen ergonomisch werken, Nederlandse taal of EHBO.

Crevits maakt nu meer middelen vrij zodat de werkgevers grotere ruimtes kunnen huren voor de opleidingssessies, en ook ontsmettingsmiddelen en mondmaskers kunnen kopen.

Meest gelezen