Kunstliefhebbers smullen in het  S.M.A.K van taarten met Genkse geschiedenis

Gentse Museum voor Actuele Kunst, het S.M.A.K. stelt tot eind mei 10 Genkse taarten tentoon. Elke taart vertelt een stuk geschiedenis van de stad. Om de oorlogen of sluitingen van mijnen en de Ford-fabriek te verwerken, wilde de stad een monument maken. Het kunstenaarsduo Simona Denicolai en Ivo Provoost, maakte kunstwerken om het verdriet te verteren, letterlijk dan. 

“Monumenten dienen om het verleden een plaats te geven in het heden”, legt Simona Denicolai uit. “En een taart kan een herdenkingsinstrument zijn, om samen of alleen iets te herdenken,” voegt Ivo Provoost toe, “ Met elke hap kan je een stukje van de gebeurtenissen  uit het verleden verteren, Smakelijk!”

Samen met ex-mijnwerkers, Ford-arbeiders, Vieze Mannen en verzetsherdenkers en enkele Genkse bakkers gingen de kunstenaars op zoek naar het ideale monument voor een bepaalde gebeurtenis. Samen hebben ze de vorm, de smaak, de textuur, de kleur, de geur en de beleving vastgelegd. 10 monumentale taarten met een verhaal zijn het resultaat. 

S.M.A.K

Tot 30 mei toont het Gentse Museum voor Actuele Kunst, het S.M.A.K. deze 10 taarten en Genkse geschiedenissen. Ze zijn te zien in de solotentoonstelling ‘Hello, are we in the show’ van Denicolai & Provoost. Met als kers op de taart een taartenproeverij  met versgebakken taart van Genkse warme bakkers.

Met elke hap kan je een stukje van de gebeurtenissen  uit het verleden verteren, Smakelijk!

Kunstenares Simona Denicolai

Wie vóór 16 april zijn favoriete erfgoedplekje of -herinnering doorgeeft op www.erfgoeddaggenk.be,  wordt op Erfgoeddag getrakteerd met taart voor zijn bubbel.  

Meest gelezen