Korpschef Jean-Pierre Van Thienen en burgemeester Ingrid Holemans

Zaventem heeft een gloednieuw politiekantoor: "Uitgerust met de modernste technologie" 

De politie van Zaventem zit in een nieuw gebouw. En dat mocht want tot nog toe lag het commissariaat in de oude rijkswachtkazerne, een gebouw uit de late jaren zeventig dat maar berekend was op een bezetting van 30 mensen. Het hypermoderne gebouw kostte 14,5 miljoen euro.

“Het hypermoderne gebouw is uitgerust met de modernste technologie en aangepast aan de recentste wetgeving", zegt korpschef Jean-Pierre Van Thienen. "Momenteel werken er 94 mensen. Maar nog niet alle functies zijn ingevuld, het politiekader voorziet zo'n 126 peroneelsleden. En in het nieuwe gebouw is er plaats voor 150 mensen. Hopelijk kan het nieuwe gebouw ook nog wat nieuwe collega's aantrekken."

De werken begonnen in oktober 2019 naast het oude commissariaat aan de Hoogstraat. Sindsdien ging de bouw in snel tempo vooruit. Afgelopen week verhuisde het hele commissariaat naar de nieuwbouw. “Hier kwam toch wel wat bij kijken want wapens kan men niet zomaar in een verhuisdoos steken", zegt Van Thienen.

(lees verder onder de foto)

Het nieuwe gebouw is onder meer uitgerust met vijf individuele cellen die voldoen aan de Europese normen. Er is een grote collectieve cel met ruimte voor 40 personen, en een buitenruimte waar gearresteerden een frisse neus kunnen halen. Ook voor minderjarige verdachten zijn twee speciale ruimtes voorzien. Verder is het gebouw nog uitgerust met een tiental verhoorlokalen, een audiovisueel verhoorlokaal voor minderjarigen, een aantal consultatieruimtes en een line-up lokaal. Daarnaast is er nog een fitnessruimte, een didactisch lokaal inclusief virtuele schietstand en een zaal waar agenten hun gevechtstechnieken oefenen en trainen op omgaan met geweld.

(lees verder onder de foto)

Schietstand en parking

In een latere fase zal ook het oude commissariaat afgebroken worden om plaats te ruime voor een schietstand en een parking waar ook andere korpsen gebruik van zullen kunnen maken. Die werken zouden in het najaar afgerond moeten zijn. Het totale kostenplaatje ligt rond 14,5 miljoen euro.

Meest gelezen