ORG Permanent Modernity

Groen niet te spreken over vergunning opvolger Uplace: "Meer verkeer, meer stikstof en meer concurrentie"

Groen is het niet eens met de omgevingsvergunning voor werkwinkelwijk Broeklin in Machelen, de opvolger van Uplace. De Vlaamse regering keurde gisteren die vergunning goed mits enkele bijkomende maatregelen. De partij Groen vreest voor een negatieve impact. 

"Dit zorgt voor nog meer file in de regio en op de ring rond Brussel. Meer verkeer betekent meer stikstof en de regering kreeg nog net een stikstofarrest", zegt Stijn Bex, Vlaams parlementslid van Groen. Ook de 4.500 parkeerplaatsen zijn een doorn in het oog.  "Zoveel parkeerplaatsen zonder goed toegankelijk openbaar vervoer garandeert chaos in het verkeer. Dit project maakt de auto nog meer de baas in de rand rond Brussel.  Dat brengt de gezondheid van de inwoners in gevaar", zegt Bex. "Dit project bedreigt heel de herontwikkeling van het gebied."

Aan het begin van deze maand kreeg de Vlaamse overheid nog een waarschuwing over stikstof. "De regering lijkt dat te negeren", stelt Bex. "Drie weken na het stiktofarrest wordt dit project goedgekeurd, nota bene in een gebied waar het verkeer nu al zo vaak stilstaat. Onbegrijpelijk." 

Lokale handelaars

Verder heeft Groen het nog over de gevolgen voor lokale handelaars.  De winkelwijk wil inzetten op korte keten economie door een plek te bieden voor productie en consumptie. Grote ketens zijn er niet welkom, enkel zogenaamde maak-winkels mogen er komen. Maar daar wil Groen meer garanties over. "Er is geen zekerheid dat die winkels binnen enkele jaren niet veranderen naar gewone winkels. Is dat engagement juridisch bindend?" vraagt Bex zich af. "Anders organiseert de Vlaamse regering extra concurrentie voor de handelaars van Vilvoorde en Leuven, net nu die het al zo moeilijk hebben door corona."

Meest gelezen