Foto via Wim Nuël

Oplossing voor roofvogels die duiven uit de lucht plukken? "Verf de duif deels felrood, dat leidt de roofvogel af"

Sommige duivenmelkers verven hun duiven deels met een felle rode kleur om roofvogels af te leiden. Door de kleur zouden de roofvogels even aarzelen, en kan de duif ontsnappen. Morgen start het wedstrijdseizoen voor de duivensport, maar het jachtgedrag van roofvogels gebeurt niet alleen tijdens de vluchten. "Het is vooral rond kerktorens waar roofvogels hun eieren leggen", zegt duivenmelker Wim Nuël uit Lede.

Roofvogels plukken regelmatig duiven uit de lucht. Soms zit daar dan een prijsbeest bij of een jonge beloftevolle duif en daar zijn duivenmelkers uiteraard niet content mee. Morgen begint het wedstrijdseizoen van de duivensport voor dit jaar en dan is er al meer passage van duiven in de lucht. Om ervoor te zorgen dat bepaalde roofvogels wegblijven moet een manier gezocht worden om de duiven minder aantrekkelijk te maken.

Foto Wim Nuel

Sommige duivenmelkers gebruiken dan fluorescerende verf of een andere felle kleur om het buikje of de rug van de duif in te kleuren. Een duif in zo'n opvallende kleur kan roofvogels afschrikken. Wim Nuël uit Lede is duivenmelker en mandataris bij de Oost-Vlaamse tak van de KBDB, de Koninklijke Belgische DuivenBond. Hij getuigt bij Radio2 Oost-Vlaanderen dat de roofvogels een probleem zijn voor duivenmelkers: "Dure prijsduiven worden uit de lucht geroofd, jonge duiven worden van de stok geplukt."

Dure prijsduiven worden uit de lucht geroofd, jonge duifjes van de stok geplukt
Duivenmelker Wim Nuël

Vooral rond kerken zijn er veel roofvogels, zegt Nuël: "Liefhebbers van roofvogels, die zich bezighouden met de kweek en bescherming, zetten kasten voor de eieren in kerktorens. Als je als duivenmelker daar in de buurt woont is dat gevaarlijk voor de duiven", zegt Nuël. "Vooral duiven die eens een zonnebad nemen, of jonge duifjes die voor de eerste keer buitenkomen. Ze worden dan gegrepen vanuit de lucht, of op het hok zelf." Hij denkt dat het probleem zich vooral ook rond die kerktorens voordoet, niet tijdens vluchten bij wedstrijden: "Die duiven vliegen dan aan een heel hoge snelheid."

Lees verder onder de foto

Foto Wim Nuel

Felle fluorescerende verf

Om de roofvogels af te leiden van de duiven gebruiken sommige duivenmelkers dus een trucje: ze kleuren de duif deels in met fluorescerende verf. Het gaat om een spuitbus, in roodachtige tinten zoals oranje of roze/paars, speciaal voor duiven en niet giftig. Het verven van duiven gebeurt vooral in streken en gebieden waar er veel roofvogels zijn: "Ze verven de duiven met felrode verf aan de onderkant. Sperwers bijvoorbeeld nemen hun slachtoffers van onderaan." Er zijn ook roofvogels die van bovenaf aanvallen en dan kunnen de duiven geverfd worden aan de bovenkant.

Lees verder onder de foto van de spuitbus

Foto Wim Nuël

Die rode kleur is eigenlijk een afleidingsmanoeuvre. "Een roofvogel verwacht een blauw-grijze vogel. Als zo'n sperwer dan de duif langs onder wil pakken dan schrikt hij van die felrode kleur. Hij denkt dan: 'Oei, heb ik wel een duif vast?'. In die paar seconden dat hij aarzelt, kan de duif wegvliegen." Nuël vindt het trucje wel handig, maar is van mening dat dat niet dé oplossing kan zijn: "Ik geloof eerder in controlebeheer van de roofvogels. Er moet in kaart gebracht worden waar de problemen zijn."

Wanneer een duif haar buik geverfd is met felrode verf, dan twijfelt de aanvaller even. Zo kan de duif nog ontsnappen

Duivenmelker Wim Nuël

Belletjes aan de pootjes hangen of andere middeltjes zijn geen duurzame oplossingen, alhoewel Nuël toch ook al een en ander heeft geprobeerd: "Ik heb ooit geprobeerd met het geluid van een oehoe dat uit boxen kwam. Dat was jammer genoeg zonder resultaat."

Stel dat een beschermde leeuw je hond tijdens een wandeling opeet, en je kan die dus niks doen, dan ben je toch ook niet content?

Duivenmelker Wim Nuël

Nuël maakt een vergelijking voor niet-duivenhouders: "Stel je voor dat je gaat wandelen met je hond. Ineens komt er een leeuw af en die eet je hond op. En dan koop je een nieuwe hond en opnieuw wordt die opgegeten, maar je kan er niks aan doen, want de leeuw is beschermd. Dan zou je toch ook niet content zijn? Met onze duiven is dat net hetzelfde: die worden te pas en te onpas aangevallen en opgegeten door roofvogels. Als dat dan juist een prijsbeest is of gewoon je favoriete duif ..." 

Niet specifiek prijsduiven

Maar eten roofvogels dan maar de hele tijd duiven op? Jan Rodts, van Vogelbescherming Vlaanderen, bevestigt dat die inderdaad graag duiven lusten, maar hij weet ook dat die roofvogels de makkelijkste weg kiezen als ze prooien vangen. Daarom kiezen ze geen sterke wedstrijdduiven uit, maar wel stadsduiven die in slechtere conditie zijn. Die hebben vaak ziektes, zijn zwakker en zijn gemakkelijkere prooien dan gekweekte duiven van een duivenmelker. Roofvogels zijn volgens Rodts zelfs geliefd omdat ze overlast van stadsduiven verminderen.

kasto80

Meest gelezen