Videospeler inladen...

BELUISTER: Klimaatzaak tegen Belgische overheden afgelopen, uitspraak begin juli

De rechter zal begin juli uitspraak doen in het proces van de vzw Klimaatzaak tegen de Belgische overheden. Daar zijn vandaag de slotpleidooien gehouden. Zo'n 60.000 burgers hebben samen met de vzw Klimaatzaak een rechtszaak aangespannen tegen de drie gewesten en de federale overheid, die bevoegd zijn voor het klimaatbeleid in ons land. 

De eis? Dat het klimaatbeleid wordt afgestemd op wetenschappelijke gegevens en de internationale klimaatafspraken. De vzw zegt immers dat de verschillende overheden van ons land zich daar niet voldoende aan houden. Meer concreet vragen de eisers dat de uitstoot van broeikasgassen wordt teruggedrongen. Zo zou ons land tegen 2050 klimaatneutraal moeten zijn. 

Begin juli zal de rechter uitspraak doen over de zaak. Ze moet daarvoor ook nog beslissen of er een juridische grond is voor de zaak, en of die dus ontvankelijk is. Pas als dat het geval is, kan ze gaan kijken of de overheden regels hebben overtreden en of ze veroordeeld moeten worden. 

Lees hier meer

Beluister hier een stand van zaken van onze wetenschapsjournalist Ann De Bie in "De ochtend" op Radio 1:

FOTO: Gerard Til

Meest gelezen