Kringwinkel

Vlaams parlementslid in Brussel: "Kringwinkels zijn essentieel voor wie in armoede leeft, hou ze open zonder afspraak"

Kringwinkels moeten ook zonder afspraak toegankelijk blijven. Dat vindt Vlaams parlementslid in Brussel Celia Groothedde (Groen). "Kringwinkels zijn essentiële winkels voor mensen die in armoede leven, voor ouderen, of mensen met een beperking."

Groothedde wil dat klanten van Kringwinkels zich ook ter plaatse kunnen aanmelden en niet alleen digitaal.  “Ik wil graag dat er naast een digitaal aanmeldsysteem voor winkels, ook een live aanmeldsysteem komt", zegt Groothedde. "Ik denk daarbij aan de kringloopwinkels omdat die tijdens de vorige lockdown gesloten waren, en niet beschouwd werden als essentiële winkels, maar dat wel zijn voor mensen die in armoede leven. De Kringwinkels zijn essentieel, en online shoppen is voor iemand in armoede niet altijd haalbaar. Alleen de verzendkosten zijn vaak meer dan het dagbudget."

Ook mensen met een beperking of ouderen hebben minder digitale toegang.
Celia Groothedde, Vlaams parlementslid in Brussel

Voor Groothedde is het essentieel dat iedereen dezelfde kansen krijgt om te winkelen. "Kringwinkels zijn stuk voor stuk kleine vzw's. Een online meldsysteem is voor hen moeilijk op te zetten op korte termijn. Bovendien werken ze met veel mensen in sociale tewerkstelling. Een digitaal aanmeldsysteem regelen en beheren is te moeilijk, en zal veel Kringwinkels vier weken gesloten houden." Ook mensen met een beperking of ouderen hebben minder digitale toegang. "Als winkelen op afspraak alleen kan na een online aanmelding, laat je grote groepen in de steek", stelt de politica.

Meest gelezen