Liveblog - "Afstandsonderwijs geschrapt door slordig persbericht", "vensterregel" op treinen geldt alleen richting kust

Het ministerieel besluit met de nieuwe coronamaatregelen is vanmiddag gepubliceerd. Daardoor wordt nu duidelijk hoe we vanaf morgen kunnen winkelen. Intussen blijven de coronacijfers in ons land stijgen, al lijkt de stijging van het aantal bevestigde besmettingen en ziekenhuisopnames wat minder sterk dan de voorbije dagen. Volg alle updates van het coronanieuws in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Onderwijstopman Boeve: "Gingen ervan uit dat afstandsonderwijs kon doorgaan, tot persbericht van de premier er kwam"

Het afstandsonderwijs is geschrapt door onzorgvuldige communicatie van de premier. Dat zegt Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen in “Terzake”. Boeve zegt dat tijdens het onderwijsoverleg, woensdag, de discussie over het schrappen van de lessen nog niet was beslecht, toen het persbericht van het Overlegcomité werd uitgestuurd. Daarin stond zwart op wit dat de lessen van alle onderwijsniveaus volgende week worden opgeschort. 

Tot dat persbericht er kwam, ging Boeve ervan uit dat afstandsonderwijs volgende week nog wel zou kunnen doorgaan. Maar toen in dat bericht ongenuanceerd stond dat de lessen zouden worden opgeschort, “was de geest uit de fles is en krijg je die er niet meer in”, zegt Boeve. “Waardoor de verwachting was ontstaan dat er ook geen digitale lessen meer zouden zijn.”

“Was die communicatie zorgvuldiger gebeurd - ik meen begrepen te hebben dat men afstandsonderwijs wel wou toestaan - zouden wij zover niet gegaan zijn, want er zijn heel wat scholen, de 2e en 3e graad middelbaar onderwijs, die volgende week digitaal onderwijs gepland hadden”, blikt Boeve terug. “Eigenlijk is het jammer dat dat niet kan doorgaan”, besluit hij. “Ons standpunt zou geweest zijn dat wij scholen zouden toelaten om komende week toch nog een aantal activiteiten te laten doen.” 

Bekijk hier het gesprek met Lieven Boeve in "Terzake":

Videospeler inladen...

"Vensterregel" enkel op treinen naar kust, niet op terugweg

De regel dat treinreizigers enkel op zetels aan het venster mogen plaatsnemen, zal enkel worden toegepast op treinen naar kuststations. Dat bevestigt de woordvoerster van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). De regel geldt tijdens de Paasvakantie (3-18 april) en het weekend van 24 en 25 april.

Om de toestroom dagjesmensen in goede banen te leiden, moet spoorwegmaatschappij NMBS de capaciteit in de treinen naar toeristische bestemmingen beperken door enkel reizigers toe te laten op zitplaatsen naast het raam. Kinderen onder 12 jaar mogen wel andere zetels bezetten.

Stewards

Het is de federale minister van Mobiliteit die de ritten voor die maatregel moest aanduiden. Hij heeft beslist dat hij enkel zal gelden op ritten naar de verschillende stations aan de kust, en niet naar andere toeristische bestemmingen in het land of op de terugweg van de kust.

Het ministerieel besluit over de verstrengde coronamaatregelen zegt dat de NMBS erop moet toezien dat de vensterregel wordt gerespecteerd. In de stations zullen extra stewards worden ingezet om de reizigersstromen te beheren. Indien nodig kan de politie versterking bieden. Volgende week zal de NMBS meer informatie meedelen over de praktische regeling.

Absurd

Reizigersorganisatie TreinTramBus stelt zich opnieuw vragen bij de maatregel.  "Mensen enkel aan het raam laten zitten, was al een absurde maatregel. Want als je mensen nu geschrankt laat zitten, zitten ze verder uit elkaar dan vlak tegenover elkaar", zegt woordvoerder Peter Thoelen. 

Wat Thoelen nu helemaal raar vindt, is dat deze regel enkel geldt voor de ritten naar de kust. Dat is volgens Thoelen eigenaardig, omdat er ‘s avonds telkens meer volk in de trein zit dan ‘s ochtends, wanneer de mensen meer gespreid kustwaarts vertrekken.

Kappers langer open voor ze alweer moeten sluiten

Vele kappers zijn vandaag langer open gebleven om hun klanten nog een laatste knipbeurt te geven voor de kapsalons - alweer - dicht moeten. Amper zes weken waren ze open.

VRT NWS ging kijken bij kapper Yasin, die vanavond tot 21.30 met de schaar in de handen stond.

Bekijk hier de reportage uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Viroloog Gucht: “Als we de maatregelen goed volgen, kunnen we de derde golf goed verwerken“

Als we de coronamaatregelen die vanaf morgen goed opvolgen, zullen we de derde covidgolf relatief goed kunnen verwerken, zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht in “Terzake”. 

Tijdens een persconferentie presenteerde Van Gucht vandaag nieuwe modellen van biostatistici. Zij hebben de impact berekend van de nieuwe coronamaatregelen. Afhankelijk van de mate waarin die opgevolgd worden, tonen die een vrij gunstig beeld voor de komende weken en maanden. 

In het beste scenario blijft de bezetting van de bedden op intensive care onder het kritische plafond van 1.000 bedden. En na de paasvakantie komt er mogelijk een sterke daling, als iedereen zich strak aan de regels houdt tenminste.

Bekijk hier de uitleg door professor Steven Van Gucht:  

Videospeler inladen...

Hoe werkt de sneltest die je binnenkort bij de apotheek kan kopen?

Binnenkort zal je bij de apotheek een zelftest kunnen kopen, waarmee je jezelf kan testen op het coronavirus. Dat staat in een Koninklijk Besluit dat gisteren is gepubliceerd. Tot nog toe waren zulke testen verboden in ons land. Maar hoe werkt zo'n test? Is die betrouwbaar? En wat als de test positief of negatief kleurt? 

Een antwoord op de meest gestelde vragen lees je in dit artikel:

Antwerpse winkeliers vinden dat er weinig zal veranderen vanaf morgen

Nu blijkt dat klanten ook bij de deur een bezoek aan de winkel kunnen reserveren, verandert er weinig voor de niet-essentiële winkels. Dat vinden de winkeliers in het Antwerpse stadscentrum. "Alles blijft hetzelfde, alleen mag je nu wel met 2 personen van eenzelfde bubbel winkelen", zegt Nico Volckeryck van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen in Antwerpen.

Lees hier de volledige reactie bij Radio 2 Antwerpen:

Vanaf volgende week meer coronavaccins in Vlaanderen beschikbaar

Vanaf volgende week kan het aantal coronavaccinaties in Vlaanderen flink worden opgevoerd. Dat komt omdat er de volgende weken meer vaccins arriveren.

Zo zullen er volgende week 212.541 beschikbaar zijn, waarvan er ongeveer 176.000 naar de vaccinatiecentra gaan. De week daarop (week van 5 april) zijn er zelfs 252.971 vaccins beschikbaar. Ze zijn bijna allemaal bestemd voor de vaccinatiecentra.

Ter vergelijking: vorige week en deze week konden er respectievelijk maar 139.846 en 132.987 vaccins geplaatst worden.

Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid verwacht dat het aantal vaccins dat toegediend kan worden na Pasen nog verder zal stijgen.

Intussen heeft 12,63 procent van de volwassen Vlamingen (+18 jaar) al minstens één dosis van het vaccin gekregen. Bij de 65-plussers is het al 18,15 procent. 

Hoe kan je vanaf morgen winkelen?

Vanaf morgen mag je in niet-essentiële winkels alleen nog langsgaan op afspraak. Online bestellen kan natuurlijk ook nog altijd. Maar hoe gaat dat praktisch allemaal in zijn werk? Het ministerieel besluit dat in de loop van de namiddag is gepubliceerd, brengt iets meer duidelijkheid. 

Lees in dit artikel hoe het vanaf morgen allemaal in zijn werk zal gaan:

Pogingen tot phishing ontdekt in uitnodigingen vaccinatiecentra

In Wallonië zijn vanochtend verschillende pogingen tot phishing met valse vaccinatie-uitnodigingen gesignaleerd. Dat meldt het kabinet van Waals minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS), die oproept tot waakzaamheid. 

Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, bevestigt dat er ook in Vlaanderen reeds een beperkt aantal meldingen zijn binnengelopen.

"We analyseren de gevallen grondig", klinkt het bij het kabinet van Morreale. Er zou in de gemelde gevallen geen sprake geweest zijn van een vraag naar bank- of financiële gegevens.

In Vlaanderen gaat het om "zeer beperkte aantallen", aldus Moonens. Hij waarschuwt er ook specifiek voor om op te letten bij het inscannen van de QR-code op de uitnodiging. Sommige frauduleuze apps zouden mensen naar een website sturen waar er om bank- of kredietkaartgegevens wordt gevraagd.

Naast de papieren uitnodigingen worden de officiële vaccinatie-uitnodigingen enkel verstuurd via het e-mailadres cov19-vaccin@doclr.be of via een sms van 8811. Bovendien, benadrukt Moonens, moet er ook altijd een uitnodiging per brief volgen.

In het geval van een verdachte e-mail of sms, vragen de autoriteiten om die te melden op het e-mailadres verdacht@safeonweb.be.

  

Werkgevers hekelen "kafkaiaanse" telewerkregistratie

Ondernemersorganisaties Unizo en Voka zijn niet te spreken over de procedure die de overheid invoert om beter te kunnen controleren op telewerk. Alle ondernemingen zullen elke maand moeten invoeren wie niet kan telewerken. "Buitensporige rompslomp voor nul resultaat", is de visie van Unizo. "Nutteloos", zegt ook Voka.

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) kondigde de elektronische registratie eerder deze week aan. Vanaf zaterdagavond wordt een app beschikbaar op de website van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Elke onderneming - publiek of privé - moet er het aantal personeelsleden invoeren per filiaal, net als het aantal personeelsleden dat een taak uitvoert waarvoor telewerk niet kan en dat voor een tijdsspanne van een maand.

"Nog maar eens extra administratieve rompslomp voor onze nu al zwaar beproefde ondernemers, terwijl je heel grote vraagtekens kan plaatsen bij het nut", stelt Unizo-topman Dany Van Assche in een persbericht. 

Ook Voka is er niet over te spreken. "De tool is nutteloos en een bijkomende administratieve formaliteit", klinkt het daar. "Hij zal ons niet méér doen telewerken." Voka vraagt dat de tool wordt ingetrokken, zodat er eerst kan worden overlegd. "Op woensdag beslist het Overlegcomité dat er vanaf zaterdag door elke werkgever een formulier over telewerk zal moeten worden ingevuld. Het is vrijdag en we weten amper meer", stelt Voka. "Een brede maatregel als deze voer je niet snelsnel op twee dagen tijd in."

Meest gelezen