Mechels Speelgoedmuseum opent expo Ridders en Prinsessen: Speelgoedkastelen van 150 jaar geleden tot nu

Wie nog activiteiten zoekt voor kinderen tijdens de paaspauze, kan vanaf morgen terecht in het Speelgoedmuseum in Mechelen. Daar opent een nieuwe tentoonstelling over ridders en prinsessen. De expo toont speelgoed van ridders en prinsessen doorheen de tijd, gaande van riddertjes uit de 19de eeuw tot de nieuwste speelgoedset van LEGO. "Het is een heel breed overzicht", zegt curator Bart Stroobants.

Ridders en prinsessen zijn doorheen de jaren altijd al een bron van inspiratie geweest voor speelgoedfabrikanten. Het thema scoort zowel bij jongens als bij meisjes. Het bewijs daarvan toont het Speelgoedmuseum vanaf morgen in een uitgebreide expo. 

"Het is een heel breed overzicht van de laatste 150 jaar", zegt curator Bart Stroobants van het Speelgoedmuseum. "We hebben ridders van midden 19e eeuw, mooi met de hand beschilderd en toen nog in metaal gemaakt. We hebben ook kastelen, verkleedkleding, bordspelen, ... noem maar op. Er is ook heel hedendaags speelgoed, zoals bijvoorbeeld de nieuwste set van LEGO die ik vannacht speciaal nog in elkaar heb geknutseld." 

Het is een heel breed overzicht van speelgoed doorheen de laatste 150 jaar

Curator Bart Stroobants

Het Speelgoedmuseum gaat met de bezoeker op ontdekkingsreis doorheen de geschiedenis, met zowel stukken uit de eigen collectie als stukken uit externe verzamelingen. De tentoonstelling loopt nog tot 4 juli. 

In het Hof van Busleyden in Mechelen loopt op hetzelfde moment de tentoonstelling "Kinderen van de Renaissance". Daar is te zien hoe Keizer Karel als kind speelde met speelgoedridders en zijn zus Isabella met poppen.   

Meest gelezen