Museum voor Schone Kunsten Gent pakt uit met 40 vernieuwde zalen: "Allemaal in teken van eigen collectie"

Het MSK, Museum voor Schone Kunsten, in Gent pakt vanaf morgen uit met veertig vernieuwde zalen. Ze staan stuk voor stuk in het teken van de eigen collectie. Ook ontwerptekeningen van schilderijen en gipsen voorontwerpen van beeldhouwwerken krijgen een plaats in de tentoonstelling. 

Ondanks de coronacrisis wist het MSK vorig jaar nog zo'n 130.000 bezoekers te lokken naar de grootste Jan Van Eyck-tentoonstelling ooit in de geschiedenis van de Arteveldestad. De beroemde schilder van het Lam Gods kan je nog volop herontdekken in de stad, want het van Eyck-jaar loopt officieel nog tot juni 2021. Maar het MSK ruilde de bewuste werken ondertussen opnieuw in voor kunst uit eigen collectie. 

(lees onder foto verder)

Themazalen

Met de nieuwe presentatie werpt het museum een vernieuwende blik op 600 jaar kunst. Daarvoor dook het diep in z'n eigen depot om uiteindelijk zo'n 450 werken te selecteren. Het parcours is chronologisch en start met kunstwerken uit de 14e eeuw, maar wordt geregeld onderbroken door themazalen. “We hebben eerst de thema’s gekozen en zijn daarna op zoek gegaan naar geschikte werken om uit te stallen”, vertelt Lieven Van Den Abeele van het MSK. “Naast thema’s zoals ‘armoede en rijkdom’ en ‘de relatie tussen de stad het platteland’ staan we ook stil bij de rol van de vrouw in de kunst. Zo tonen we werken van minder bekende, vrouwelijke kunstenaars die zelden of nooit geëtaleerd zijn. Een zaal waar de vrouw centraal staat dus. Niet alleen als model of muze, maar als schilder of beeldhouwer.”

Veel van de afgewerkte schilderijen stallen we normaal niet uit, daar brengen we nu verandering in 

Lieven Van Den Abeele van het MSK Gent

Tijdens de expo is er ook aandacht voor het creatieproces van de kunstenaar. Ook materiaalstudies, ontwerptekeningen en gipsen voorontwerpen van beeldhouwwerken staan tijdens de tentoonstelling op zaal. “We kijken niet alleen naar de kunstenaar, maar ook naar de manier waarop hij of zij werkt”, gaat Van Den Abeele verder. “Veel van deze werken worden normaal niet getoond omdat het geen afgewerkte schilderijen of beeldhouwwerken zijn. Daar brengen wij nu verandering in.”

Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag in de experimenteerruimte

Frederica Van Dam, curator bij het MSK Gent

Tijdens de tentoonstelling nodigt het MSK iedereen uit om zelf creatief aan de slag te gaan. Zo is één van de zalen ingericht als ‘experimenteerruimte’. “De zaal opent deze lente met ‘Jong Geleerd’, een presentatie voor kinderen en families”, vertelt Frederica Van Dam, curator bij het MSK. “We voorzien werktafels zodat bezoekers zelf aan de slag kunnen. Zo kunnen ze een labeltekst schrijven of zelf verhalen bedenken achter de kunstwerken. Voor de jongsten voorzien we ook kleurpotloden. Op termijn volgen er ook lezingen en ateliers.”

kasto80

Meest gelezen