Het voetbalveld van Boutersem United

Na commentaar op veld OHL: “Rode Duivels zijn het gewoon om te spelen op een veld als een biljartlaken”

Enkele Rode Duivels hadden afgelopen woensdag na de match tegen Wales commentaar op het veld van Oud-Heverlee-Leuven dat er niet ideaal zou hebben bijgelegen. “Ze zijn perfectie gewoon”, zegt Yves Gillis die terreinverzorger is bij Boutersem United, een ploeg uit vierde provinciale. 

Afgelopen woensdag speelden de Rode Duivels hun eerste kwalificatiematch voor het WK in Qatar tegen Wales, een wedstrijd die ze met 3-1 wonnen. De Rode Duivels speelden die wedstrijd op het veld van Oud-Heverlee-Leuven. Maar na de match was er wat commentaar over de toestand van het veld. Het zou er volgens enkele spelers te hobbelig hebben bijgelegen om mooi voetbal te spelen. 

Yves Gillis is terreinverzorger bij vierde provinciale voetbalploeg Boutersem United. “Ik ben zelf al een paar keer naar Oud-Heverlee-Leuven gaan kijken en het veld was toen heel goed in orde”, zegt Yves. “De Rode Duivels zijn het natuurlijk gewoon van op een 'biljart' te spelen. Als het niet perfect is, dan hebben ze natuurlijk commentaar.”

Ik zit meer op het voetbal dan in mijn zetel

Terreinverzorger Yves Gillis

Het veld van zijn eigen Boutersem United ligt er volgens Yves prima bij: “Ik krijg veel felicitaties van de spelers dat het veld pico bello in orde is. Ik ben daar natuurlijk heel veel mee bezig en mag van geluk spreken dat ik zo een brave vrouw heb, want ik zit meer op het voetbal dan in mijn zetel”, lacht Yves.

Maar om dat veld in orde te krijgen zijn natuurlijk veel inspanningen nodig: “In de zomer moet ik toch om de twee dagen het gras maaien. Ik gebruik daarvoor een grasmachine die ze normaal op een golfterrein gebruiken, een kooimaaier. Je mag daarbij het gras niet te lang laten worden, anders kan je het niet meer maaien. Afgelopen zomer was het erg droog, we proberen dan wel wat te sproeien met water, zolang het mag.” 

Voetbalstop

Het voetbalveld van Boutersem ligt er door corona jammer genoeg al maanden verlaten bij, want in vierde provinciale wordt al een heel seizoen niet gevoetbald, toch blijft Yves het veld onderhouden: “Je moet dat blijven onderhouden, want als je er niets aan doet wordt het een wei. Als er dan nog eens een mol in zit en je doet daar niets aan, is alles naar de vaantjes. Afgelopen zaterdag heb ik voor het eerst het gras gemaaid omdat het weer begon te groeien. Dat gebeurt vanaf 15 graden, dan moet je ook meststoffen strooien. Tegen de zomer krijg je veel onkruid, en moet je sproeien tegen dat onkruid.”

Opvolging verzekerd

Yves werkte vroeger in bijberoep een tijdje samen met een vriend die tuinaanlegger was, maar meer groenervaring heeft hij niet. Hij is vooral vrijwillig terreinverzorger uit liefde voor de club: “Ik heb er vroeger vijf jaar gespeeld en we zijn toen drie keer kampioen geworden. Het is voor mij ook dichtbij, en mijn kleinzoon rijdt dan achter mij op een klein grasmachientje. Hij doet niks liever. De opvolging is verzekerd.” En in tussentijd zijn de Rode Duivels welkom op Yves 'zijn' veld: “Ik vrees wel dat het te klein gaat zijn, maar van mij mogen ze altijd komen.” 

Meest gelezen