Radio 2

Ook West-Vlaamse kleuterscholen reageren op chaos: "Dit is echt frustrerend"

Het gemeenschapsonderwijs GO! heeft beslist om zijn kleuterscholen te sluiten. De katholieke kleuterscholen krijgen het advies om de lessen te schorsen. Voor de directies van de scholen is het een chaos. "Dit zorgt voor heel wat frustratie bij ons team", zegt Heidi Vannieuwenhuyze van de basisschool van het Sint-Jan Berchmanscollege in Avelgem.

Vandaag zitten heel wat scholen samen om te bekijken hoe het ze volgende week aanpakken: de kleuterklassen sluiten of niet? Bij het gemeenschapsonderwijs GO! is het duidelijk: alle kleuterscholen gaan dicht. De Katholieke Onderwijskoepel geeft het advies om de lessen te schorsen. 

Heidi Vannieuwenhuyze van de basisschool van het Sint-Jan Berchmanscollege in Avelgem vindt het erg lastig. "We hadden gisteren beslist om de kleuterklassen open te houden, nu krijgen we het advies om toch te sluiten. Dat wordt dus weer een dagje onderhandelen met collega-scholen om te kijken hoe we het georganiseerd krijgen." Heidi vindt het ook vervelend dat ze alles via de media moeten horen én dat de scholen de inzet zijn van een politiek spel. "We zijn de dupe van de eigenbelangen van elke partij, de kinderen en de leerkrachten zijn hier het slachtoffer van. Dat is zo frusterend."

Het gaat om een politiek spel, op de rug van alle mensen en kinderen. We zijn daar als scholen de dupe van.

Directrice Heidi Vannieuwenhuyze

Ook in de basisschool De Ranke in Vichte, bij Anzegem, weten ze nog niet wat ze gaan doen. "We kunnen de school openhouden, maar moeten ons ook afvragen of dit wel verantwoord is. Dit is nooit gezien."

Een extra week vakantie wordt het voor de leerkrachten alvast niet, zegt Heidi Vannieuwenhuyze. "We hebben nog heel wat pedagogische taken ook, daar gaan we volgende week aan werken."

De scholen van het gemeentelijk en provinciaal onderwijs krijgen wél de raad om open te blijven. Ook het vrij en gemeenschapsonderwijs voorzien in opvang voor kinderen die nergens terecht kunnen.

Meest gelezen