Plannen zandwinning Oudsbergen opgeborgen: "Grondwaterpeil zou daardoor te sterk dalen"

De plannen om zand te ontginnen op de Donderslagheide in Oudsbergen worden opgeborgen. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) beslist. Door de ontginning zou het grondwaterpeil in de ruime omgeving nog verder dalen. Dat moet vermeden worden, want het is een van de belangrijkste infiltratiegebieden van Vlaanderen.  

Er waren plannen om in het natuurgebied Donderslagheide in Oudsbergen 250 ha zand te gaan ontginnen. Maar uit onderzoek blijkt nu dat daardoor het grondwaterpeil op en rond het schietveld van Helchteren met 2 tot 20 cm zou dalen. 

"Het schietveld van Houthalen-Helchteren is een uiterst belangrijk infiltratiegebied voor Vlaanderen, het is als het ware de Hoge Venen van Vlaanderen", vertelt Vlaams minister Demir. "Het levert een belangrijke bijdrage aan de grondwateraanvulling van de diepere grondwaterlagen op langere termijn. Die ‘spons’ nog meer uitdrogen door zandwinning zou onze waterbevoorrading in het gedrang brengen. En de ontginning zou ook gepaard gaan met een grote ontbossing en een natuurwaardeverlies."  

De natuur ligt al aan het infuus, we moeten maatregelen nemen om dat te herstellen

Dries Gorissen, Agentschap voor Natuur en Bos

In de omgeving van Mangelbeek en de heide- en vengebieden tussen Houthalen en Gruitrode daalde het grondwaterpeil de afgelopen deccenia al met 1 meter. "Dat komt door drainage, in combinatie met het oppompen van grondwater en de klimaatverandering", legt Dries Gorissen van Natuur en Bos uit. "Door de zandwinning zou de waardevolle vochtige heide in het gebied nog meer uitdrogen. De natuur ligt nu al aan het infuus, we moeten maatregelen nemen om dat te herstellen." Er komt nu een actieplan om die grondwaterdaling een halt toe te roepen. 

Meest gelezen