Radio 2

13 skeletten opgegraven in Brugge: "We vermoeden dat we er nog honderden zullen vinden"

Archeologen hebben op het voormalige kerkhof aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge 13 skeletten blootgelegd. Het gaat om lichamen van zowel mannen als vrouwen uit de 18e eeuw. “We vermoeden er enkele honderden aan te treffen”, zegt stadsarcheoloog Frederik Roelens.

Bij de werkzaamheden in de Katelijnestraat kwamen eerder al de funderingen van de Katelijnepoort en restanten van de oude Mariabrug naar boven. Nu levert de heraanleg alweer een archeologische vondst op. Op ongeveer 1,5 meter diepte vonden ze 13 skeletten. “Omdat het om de minst diepe laag gaat, gaat het wellicht om skeletten uit de 18e eeuw."

Uitgebreid onderzoek

De archeologen hadden het wel verwacht op die plaats, want het was een deel van het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof. "De lichamen zijn van gewone Bruggelingen. Zij werden begraven in een houten kist. Door uitgebreid onderzoek van de botten willen we van alles te weten komen over die mensen. Hun geslacht, leeftijd, voedingspatronen, welke mogelijke aandoeningen ze eventueel hadden en de herkomst van die mensen", zegt Roelens. Na het onderzoek worden de skeletten opnieuw begraven in gewijde grond van het stedelijk kerkhof in Brugge. 

Meest gelezen