Ook tweede inzending kan voor organisator niet door de beugel: Wit-Rusland mag niet deelnemen aan Songfestival

Wit-Rusland mag dit jaar niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Dat heeft de organisator, de European Broadcasting Union (EBU), beslist. Het land moest een nieuw nummer insturen nadat de eerste inzending als te politiek beladen werd beschouwd. Maar ook die versie kon voor de EBU niet door de beugel. 

De EBU stuurde op 10 maart een bericht naar de Wit-Russische omroep BTRC, die verantwoordelijk is voor de deelname van het land aan de wedstrijd. De reden van de brief? De EBU had het ingestuurde nummer - "Ja Naoetsjoe Tebja" van Galasy ZMesta - beluisterd en oordeelde dat het in strijd was met de regels. Het paste niet in "de niet-politieke aard van de wedstrijd", zo klonk het. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het waren vooral enkele zinnen in het refrein die het hem deden. De band zingt onder meer "Ik zal je leren op de melodie te dansen, ik zal je leren het aas te pikken, ik zal je leren in de pas te lopen." Het nummer lijkt daarmee de spot te drijven met de tegenstanders van de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko, die al sinds augustus op straat komen en zijn aftreden eisen.

Wit-Rusland moest met een aangepaste versie komen of met een volledig nieuw nummer, zo oordeelde de EBU. En dat gebeurde ook. De omroep stuurde een nieuw nummer in, van dezelfde artiest. Maar ook nu werd geoordeeld dat de inzending in strijd was met de regels van de wedstrijd. Wat het nieuwe nummer was of wat de tekst ervan was, is momenteel niet duidelijk. 

De deadline is ondertussen verstreken. Omdat Wit-Rusland er volgens de EBU niet in geslaagd is een "in aanmerking komende inzending" in te sturen "binnen de verlengde deadline" zal het land dit jaar niet kunnen deelnemen, zo besluit de verklaring van de organisator. 

Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar plaats in Rotterdam in Nederland, op 18, 20 en 22 mei. Voor ons land gaat Hooverphonic met het nummer "The wrong place".

Meest gelezen