Vier jaar celstraf voor leider van christelijke motorclub die twee vrouwen verkrachtte

De rechter in Hasselt heeft vandaag de mede-oprichter van een evangelische motorrijdersclub uit Houthalen veroordeeld tot vier jaar celstraf wegens verkrachting. De kerkgemeenschap van de motorrijders kwam recent nog op tv in een aflevering van Reizen Waes Vlaanderen. 

Jarenlang kon de 36-jarige oprichter van de evangelische geloofsgemeenschap uit Houthalen vrijuit zijn ding doen. Hij had zijn eigen kerk en motorclub en waande zich volgens Jef Vermassen, de advocaat van de slachtoffers, “de verpersoonlijking van God”. Tot er een tip over misbruik binnenkwam en hij beschuldigd werd van twee verkrachtingen. 

Op reportage met Tom Waes

De dertiger was vroeger moslim, maar had zich naar eigen zeggen bekeerd. Uiteindelijk richtte hij een eigen evangelische kerk op. Daar kwam nog een motorclub bij die wereldwijd rivaliserende motorclubs wilde verzoenen. Tom Waes bezocht vorig jaar nog de  motorclub voor zijn Limburgse aflevering van "Reizen Waes Vlaanderen". Vanuit een lokaal op de mijnsite van Houthalen organiseerde de evangelist onder meer zondagsclubs: erediensten met ruimte voor ontspanning en christelijke leer.

Nog voor de oprichting van zijn kerkgemeenschap in 2007 liep het een eerste keer mis met de man. Hij leerde een jonge vrouw kennen met wie hij naar allerlei christelijke evenementen in België en Nederland ging. De man was er ook in geslaagd om de vrouw en haar zus te overtuigen bij hem thuis op bezoek te komen. Ze belandden samen in bed en achteraf beseften de dames dat er daar iets gebeurd is wat niet kon: ze werden in hun naïviteit over het hele lichaam betast en ook misbruikt.

God heeft mij vergeven

In 2016 vond het tweede feit plaats. Het slachtoffer en haar echtgenoot waren leden van de kerkgemeenschap. De oprichter had zich al eens naakt aan de vrouw getoond. Bij een nieuwe ontmoeting in verband met de zondagsclub ging hij onder haar rok en waren er verschillende seksuele handelingen. Ten slotte volgde in oktober een verkrachting. Tijdens die gebeurtenissen citeerde de man bijbelteksten. Achteraf zei hij tegen de vrouw: “God heeft mij vergeven, nu jij nog."

Tijdens het proces werd de man zwaar op de korrel genomen door Jef Vermassen, advocaat van de slachtoffers. Naast de celstraf van 4 jaar is de dader ook voor vijf jaar zijn rechten kwijt. 

Meest gelezen