Roepen, zingen, juichen: voor het eerst in maanden mochten 5.000 supporters in Amsterdam dat samen ongestoord doen 

Niet alleen voetbalfans hebben met spanning uitgekeken naar Nederland-Letland, de WK-kwalificatiewedstijd die vanavond is gespeeld in Amsterdam. De match was daarnaast ook interessant omdat het de eerste in maanden was waar 5.000 supporters tegelijk aanwezig mochten zijn. Onverantwoord in coronatijden? Toch niet, want de wedstrijd diende ook als experiment om te onderzoeken hoe grote evenementen coronaveilig kunnen worden georganiseerd. 

Terwijl de spelers op het veld spanning moesten garanderen, werd ook wat naast het veld gebeurde nauwlettend gevolgd. De wedstrijd Nederland-Letland was het negende Fieldlab-experiment, opgezet door de evenementenbranche en verschillende ministeries om te onderzoeken hoe er tijdens de coronapandemie toch grote evenementen kunnen worden gehouden.

Eerder werden onder meer ook al een paar festivals, een theatervoorstelling, twee andere voetbalmatchen en een zakencongres onder de loep genomen. Maar met 5.000 toeschouwers -een tiende van de normale capaciteit van de Johan Cruijff Arena- was Nederland-Letland het grootste experiment. De 5.000 kaartjes voor de match waren in een mum van tijd uitverkocht.

De wedstrijd wordt gezien als een belangrijke test voor de grote evenementen die de komende maanden op de agenda staan in Nederland: het Eurovisiesongfestival in Rotterdam en het EK voetbal, waarvoor Amsterdam een van de Europese gaststeden is. 

Negen "bubbels"

Tijdens de wedstrijd werd gemonitord hoe de bezoekers zich gedragen, en hoe de luchtkwaliteit in het stadion evolueert. Op 300 plaatsen werden de temperatuur, relatieve vochtigheid, CO2-concentratie en de aerosolenconcentratie gemeten. Er wordt ook gekeken hoeveel contactmomenten de bezoekers onderling hadden, en hoe lang die momenten duurden.

(lees door onder de video met enkele beelden van de Oranjefans)

Videospeler inladen...

De 5.000 bezoekers waren ingedeeld in negen verschillende "bubbels". Voor elke bubbel golden andere regels, waarvan het effect onder de loep zal worden genomen. De supporters moesten geen mondmasker en mochten doen wat ze anders doen tijdens een voetbalwedstrijd: roepen, zingen, juichen. Ze hadden overigens reden tot juichen: want Nederland won de wedstrijd met 2-0.

Wat voor iederéén gold, is dat vooraf bij elke bezoeker een sneltest werd afgenomen. Wie positief had getest, kwam het stadion niet in. 

Eerste grootschalig experiment met sneltesten

Het onderzoek in de Arena in Amsterdam was het eerste grootschalige experiment met sneltesten. Tot nu toe moesten bezoekers bij Fieldlab-experimenten PCR-tests ondergaan, die betrouwbaarder worden geacht dan een sneltest.

Eerder waren er ook in ons land plannen voor een testevenement in de Grenslandhallen in Hasselt, eind april, onder meer om uit te zoeken of zelftesten efficiënt genoeg zijn. Maar door de slechte coronacijfers is dat voorlopig uitgesteld. 

Ook in Nederland waren hier en daar wel kritische geluiden te horen. Sommige virologen vroegen zich af waarom een experiment met 5.000 mensen moest plaatsvinden op een moment dat er juist veel besmettingen zijn. Zo werden vandaag bijna 9.000 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld, ruim 1.000 meer dan de dag voordien.

Meest gelezen