Britse regering wil vanaf september derde coronaprik toedienen tegen nieuwe varianten

Om de bevolking te beschermen tegen nieuwe varianten van het coronavirus wil het Verenigd Koninkrijk mensen ook een derde keer inenten tegen COVID-19. Al in september zouden 70-plussers zo'n aangepast "boostervaccin" kunnen krijgen, zei de minister bevoegd voor de vaccinatiecampagne, Nadhim Zahawi, in de Britse krant "The Daily Telegraph". Ook zorgpersoneel en bepaalde risicopatiënten komen eerst aan de beurt. Ons land wil eerst de klinische studies afwachten.

Ruim 29 miljoen Britten,  meer dan de helft van de volwassenen, hebben al een eerste coronaprik achter de rug, waarvan 3 miljoen mensen die ook al een tweede dosis hebben gekregen. De Britse regering wil tegen eind juli alle volwassenen een eerste keer gevaccineerd hebben, en maakt ook al plannen voor een derde coronaprik.

Dat zou dan met "boostervaccins" zijn, aangepaste versies van de bestaande vaccins die beter beschermen tegen nieuwe varianten van het coronavirus. Zo zijn er aanwijzingen dat het bestaande vaccin van AstraZeneca bijvoorbeeld minder werkzaam is tegen de Zuid-Afrikaanse variant.

De Britse minister Nadhim Zahawi, die bevoegd is voor de vaccinatiestrategie, liet weten in een interview aan "The Daily Telegraph" dat de 70-plussers, het zorgpersoneel en risicopatiënten al vanaf september zo'n boostervaccin zouden kunnen krijgen. 

In het interview vertelde minister Zahawi ook nog dat hij verwacht dat er tegen de herfst acht verschillende coronavaccins beschikbaar zouden zijn in het Verenigd Koninkrijk, waaronder één dat beschermt tegen drie verschillende varianten. Momenteel worden enkel de vaccins van AstraZeneca en Pfizer gebruikt. Vanaf april zouden ook de eerste vaccins van Moderna aankomen in het Verenigd Koninkrijk.

Derde dosis? Nog niet zeker of en hoe lang die beschermt

Jean-Michel Dogne, lid taskforce vaccinatie (Université de Namur)

In ons land zijn er momenteel nog geen concrete plannen voor een derde coronaprik. "We kunnen daar nu zeker nog niet op vooruitlopen", zegt vaccinoloog en lid van de taskforce vaccinatie Pierre Van Damme. "Eerst moeten er nog studies worden opgezet die de veiligheid en werkzaamheid moeten aantonen. Die zullen ook moeten worden goedgekeurd voor deze vaccins kunnen worden gebruikt als extra of derde dosis in Europa."

"Die derde dosis is één mogelijke strategie om varianten te bestrijden, maar het blijft een hypothese", zegt ook professor Jean-Michel Dogné van de universiteit van Namen. "We weten nog niet eens of, in welke mate en hoelang  zo'n derde dosis bescherming biedt."

Daarnaast gaat de Britse regering binnenkort ook drive-throughvaccinatiecentra openen, waarbij mensen in hun auto kunnen worden gevaccineerd. Zo hoopt minister Zahawi met name jongeren te overtuigen om zich te laten vaccineren eens zij aan de beurt zijn.

Meest gelezen