Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

China kondigt sancties tegen Amerikanen en Canadezen aan

China heeft zaterdag sancties aangekondigd tegen drie individuen en één entiteit uit de Verenigde Staten en Canada. De strafmaatregelen vormen het Chinese antwoord op de sancties die beide landen eerder deze week namen uit protest tegen de behandeling van de Oeigoeren in de autonome regio Xinjiang.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde een reisverbod aan voor Gayle Manchin en Tony Perkins, twee leden van de Amerikaanse commissie voor internationale religieuze vrijheid. Ze mogen ook geen zaken meer doen met Chinese burgers of bedrijven. Dat lot treft ook het Canadese parlementslid Michael Chong en een Canadese parlementscommissie voor mensenrechten.

Op Twitter noemde Chong de Chinese sanctie "een ereteken". "We hebben de plicht om China te vragen om rekenschap af te leggen voor de repressie in Hongkong en de genocide van de Oeigoeren. Wij die leven in democratieën met een rechtsstaat moeten de stem zijn van zij die er geen hebben", onderstreepte hij.

Volgens Peking hebben de VS en Canada sancties genomen "op basis van geruchten en desinformatie". De geviseerde individuen en de parlementscommissie "moeten ophouden met politieke manipulatie over de kwesties met betrekking tot Xinjiang stoppen met zich te mengen in de binnenlandse zaken van China. Zoniet zullen ze hun vingers verbranden", aldus een mededeling van het ministerie.

Eerder deze week sloeg China ook al terug nadat de Europese Unie gelijkaardige sancties had genomen. Het communistische regime richtte toen het vizier op tien parlementsleden en academici, onder wie het Belgische Kamerlid Samuel Cogolati van Ecolo.

De Oeigoeren, een Turks volk, vormen een belangrijke groep in de autonome regio van  Xinjiang. Volgens mensenrechtenorganisaties en deskundigen van de Verenigde Naties worden ze in kampen opgesloten, gemarteld en gesteriliseerd en moeten ze dwangarbeid verrichten.

Meest gelezen