Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

H&M onvindbaar op het Chinese internet: China straft westerse kledingmerken die kant van de Oeigoeren kiezen

Steeds meer grote merken zoals H&M en Nike krijgen het moeilijk in China nadat ze hun westerse klanten hadden beloofd om geen materialen meer te gebruiken uit Xinjiang, de provincie waar de meeste Oeigoeren wonen. Verschillende rapporten wezen uit dat Oeigoeren daar verplicht te werk worden gesteld in fabrieken of katoenvelden. Mogelijk reageert China zo ook op de sancties die de Europese Unie vorige week uitsprak tegen de mensenrechtenschendingen in de regio.

Sinds enkele dagen is het Zweedse kledingmerk H&M onvindbaar op het Chinese internet. De onlinewinkel is verdwenen, maar het is bijvoorbeeld ook onmogelijk om via een app een taxi te bestellen naar een van de winkels, zo meldde BBC correspondent Stephen McDonell. Ook sportmerken als Nike en Adidas liggen onder vuur, een bekend online platform kondigde aan geen producten van Nike meer aan te bieden. 

De reden voor de Chinese boycot is de kritische houding van de bewuste bedrijven tegenover de politiek van de Chinese regering in de provincie Xinjiang. De afgelopen maanden doken er verschillende rapporten op met bewijzen van massale dwangarbeid in de regio. Gevangen Oeigoeren zouden gedwongen worden om katoen te plukken of in textielfabrieken te werken. 

Onder druk van de publieke opinie in het Westen spraken een hele reeks kleding- en sportmerken zich uit tegen de misstanden. Sommige beloofden expliciet om geen katoen meer aan te kopen uit de Chinese provincie Xinjiang. 

Brandende sportschoenen

Ook bekende Chinese sterren of "influencers" kondigden op sociale media aan dat ze hun sponsorcontracten met westerse merken hebben verbroken. Op de populaire Chinese site "weixin" dook een filmpje op van een man die zijn paar Nike's in brand stak en intussen de Chinese schoenen toonde aan zijn voeten:

De Chinese staatsmedia ontkennen intussen dat Chinees katoen geplukt wordt door dwangarbeiders. Op westerse sociale media verspreiden ze filmpjes van tevreden Chinese katoenplukkers. Bovendien is de katoenteelt de laatste jaren grotendeels gemechaniseerd, zo klinkt het.

De Chinese overheid roept haar inwoners intussen op om Chinese merken te kopen en zet een aantal van die merken speciaal in de kijker. Buitenlandse merken die geen slachtoffer willen worden van de boycot moeten expliciet beloven dat ze Chinese katoen uit Xinjiang zullen blijven kopen. 

BEKIJK - Wie zijn de Oeigoeren? En waarom worden ze massaal opgesloten door de Chinese overheid? We leggen het je uit in 1 minuut (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Europese sancties

De campagne kan grote gevolgen hebben voor bekende westerse merken die in China een grote afzetmarkt hebben gevonden. Voetbalploeg Shanghai Shenhua bijvoorbeeld verscheen op de laatste training zonder het Nike-logo op hun shirt, zo stelde een Britse voetbaljournalist vast.

Waarom de antiwesterse campagne net nu in een stroomversnelling terechtkomt is niet helemaal duidelijk. De kritische rapporten en de reactie van de westerse bedrijven dateren al van vorig jaar. Mogelijk is het een vergelding van de Chinese overheid voor recent uitgevaardigde sancties. 

Zo kondigde de EU vorige week een reisverbod af tegen vierChinese ambtenaren en bevroor ze hun financiële tegoeden. Volgens Europa zitten in China 1 tot 2 miljoen Oeigoeren vast in zogenoemde heropvoedingskampen. Het zijn de eerste Europese sancties tegen China sinds het bloedbad op het Tiananmenplein in Peking in 1989. 

Op de populaire e-commercesite Taobao is H&M onvindbaar
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen