Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Dodelijkste dag sinds staatsgreep in Myanmar: tientallen betogers doodgeschoten, terwijl leger paradeert 

In Myanmar zijn tientallen betogers doodgeschoten die protesteerden tegen de militaire coup. Met 60 doden volgens sommige bronnen en meer dan 90 doden volgens andere, zou het de dodelijkste dag zijn sinds de staatsgreep. Uitgerekend op dezelfde dag "vierde" het leger met veel vertoon de Dag van de Strijdkrachten. 

Met een militair défilé in de hoofdstad Nay Pyi Taw vierde het leger in het Zuidoost-Aziatische land Myanmar de Dag van de Strijdkrachten, waarop het militaire verzet tegen de Japanse bezetter in de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. 

BEKIJK hier het verslag uit "Het Journaal"
(en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

In een toespraak herhaalde de militaire leider Min Aung Hlaing zijn belofte om de democratie in Myanmar te bewaren en nieuwe verkiezingen te organiseren, zonder evenwel een datum in het vooruitzicht te stellen. Hij uitte ook nogmaals beschuldigingen aan het adres van Aung San Suu Kyi, de democratisch verkozen regeringsleider die op 1 februari opzij werd gezet door het leger.

In de aanloop naar de nationale feestdag had de militaire junta gisteravond op de staatstelevisie harde taal gesproken. De legerleiding waarschuwde dat burgers die vandaag op straat zouden komen om te protesteren, het riskeerden in het hoofd of in de rug te worden geschoten. 

(lees door onder de foto)

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Nationale protestdag

Het bleef niet bij woorden, zo is vandaag gebleken. In een 40-tal steden zijn tientallen mensen doodgeschoten die zich door de dreigementen niet hadden laten tegenhouden en toch demonstreerden. 

Volgens sommige bronnen ter plaatse zijn zeker 60 mensen omgekomen, andere bronnen spreken zelfs van zeker 90 doden. Het lijkt in elk geval duidelijk dat dit de dodelijkste dag is sinds het begin van de protestgolf tegen de staatsgreep van 1 februari. Er vielen doden in de grootsteden Yangon en Mandalay, maar ook in vele kleinere steden. 

(lees door onder de foto)

"Deze 76e Dag van de Strijdkrachten in Myanmar zal geboekstaafd blijven als een dag van verschrikking en schande", reageert de EU-delegatie voor Myanmar. "Het doden van ongewapende burgers, onder wie kinderen is een daad die niet te verdedigen valt."

Op verschillende plaatsen in de wereld betuigen tegenstanders van de militaire coup in Myanmar hun solidariteit met de betogers daar. Ook in Brussel is er vanmiddag een manifestatie. De deelnemers willen dat de Europese Unie concrete maatregelen neemt tegen het huidige regime. 

Meest gelezen