Roger Raveel, Landschap met kind, 1948 (uitsnit)

De leermeesters van Roger Raveel, volgens Roger Raveel zelf

Sinds gisteren loopt in het Roger Raveel Museum in Machelen-aan-de-Leie de tentoonstelling "Zien, Denken, Schilderen", met werk van Raveel zelf en van kunstenaars waar hij een sterke band mee had. Een week na de opening van de grote overzichtstentoonstelling in Bozar in Brussel krijg je in Machelen-aan-de-Leie een kijk op hoe Raveel zijn eigen werk situeerde in de kunstgeschiedenis.

Conservator Melanie Deboutte van het Roger Raveel Museum heeft de afgelopen weken een dagboek bijgehouden. Je kan de geboorte van de tentoonstelling hieronder beluisteren. 

Luister ook naar deze podcast op:

Mocht hij nog leven, dan zou Roger Raveel dit jaar honderd geworden zijn. Dat wordt uitgebreid gevierd, met de overzichtstentoonstelling in Brussel waarvoor het Roger Raveel Museum meer dan zestig werken in bruikleen heeft gegeven. Maar ook met een eigen tentoonstelling in het geboortedorp van de schilder, die een onmiskenbare stempel drukte op de Belgische naoorlogse schilderkunst.

Roger Raveel, Een boompje, 1948 (uitsnit)

Conservator Melanie Deboutte van het Roger Raveel Museum baseerde zich voor de samenstelling van de tentoonstelling in Machelen-aan-de-Leie op gesprekken met de kunstenaar zelf uit de jaren '60 en '70. Ze confronteert werk van Raveel uit de periode 1948-1968 met dat van kunstenaars waar hij naar opkeek of van wie hij elementen oppikte in zijn eigen werk. Zo zijn er doeken te zien van onder meerJean Brusselmans, Constant Permeke, Gustave Van de Woestyne en Leon Spilliaert. Maar evengoed van buitenlandse kunstenaars als Henri Matisse en Vincent Van Gogh.

De aardappelrooister, Vincent Van Gogh, 1885 (uitsnit)

De tentoonstelling in Machelen-aan-de-Leie is een hommage aan de kunstenaar die zijn eigen museum in het leven riep in de oude pastorij van zijn geboortedorp, het dorp waar hij zijn hele leven is blijven wonen en werken. Tegen de pastorij heeft architect Stéphane Beel een strak wit museumgebouw aangebouwd.

(c) Dirk Pauwels

De tentoonstelling "Zien, Denken, Schilderen" is dagelijks te bezoeken op coronaproof reservatie (behalve maandag en dinsdag) tot 18 juli.

Meest gelezen