Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

BEKIJK: "Vijf soldaten hebben mij om beurt verkracht": Harde getuigenissen uit Ethiopische regio Tigray

Eritrea gaat zijn leger terugtrekken uit Ethiopië. Dat heeft de Ethiopische premier Abiy Ahmed gezegd na een ontmoeting met de president van Eritrea. Eerder deze week had hij voor het eerst toegegeven dat Eritrese militairen al maandenlang meevechten met het Ethiopische leger in de Ethiopische regio Tigray. Er komen meer en meer harde getuigenissen binnen van de oorlogsmisdaden waarvan de bevolking het slachtoffer is geworden.

Mibrak, een meisje van 14 jaar uit Tigray, moet zorgen voor haar jongere broertjes en zusjes, want hun ouders zijn doodgeschoten, vóór hun ogen, in hun huis, door Eritrese soldaten. Dat vertelt ze in onderstaand verslag in "Het Journaal".

Bekijk hier het verslag in "Het Journaal" (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Dat er Eritrese troepen aanwezig waren bij het conflict in de Ethiopische regio Tigray, had Ahmed Abiy nog maar eerder deze week toegegeven. Daar bestonden al geruime tijd aanwijzingen voor, maar beide buurlanden hadden het tot dan ontkend.

Volgens mensenrechtenorganisaties plegen zowel het Ethiopische als het Eritrese leger in Tigray oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Er zijn tientallen getuigenissen over moordpartijen, maar ook over plunderingen en massaverkrachtingen. 

Het Eritrese leger heeft wellicht ook twee kampen vernield waar tienduizenden Eritrese vluchtelingen opgevangen werden. De VN kon ze voor het eerst bereiken en maakt zich ernstige zorgen over de vluchtelingen. 

Onder toenemende internationale druk zegt de Ethiopische premier Abiy Ahmed nu dat het Eritrese leger zich zal terugtrekken. In een bericht op Twitter liet hij weten dat president Isaias Afwerki van Eritrea zich daarmee akkoord heeft verklaard. "Ethiopië zal onmiddellijk de grensbewaking overnemen", zegt Ahmed.

Meest gelezen