Videospeler inladen...

In gesprek met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne: "Snel rekeningen blokkeren in strijd tegen phishing"

Wekelijks gaat VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck in gesprek met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Een gesprek over politiek, maar tegelijk ook “weg van de Wetstraat”, met aandacht voor persoonlijke verhalen. Vandaag: minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Hij heeft het over de "paaspauze" om de stijgende coronacijfers tegen te gaan, de "Pano"-reportage over phishing (online oplichting), en de nood aan meer transparantie bij Justitie.

De strijd tegen phishing en cybercriminaliteit is een prioriteit voor Justitie, zegt Van Quickenborne, in een reactie op de "Pano"-reportage van woensdag.  Er wordt ruim 30 miljoen euro vrijgemaakt voor de politiediensten die cybercriminaliteit aanpakken. Het parket krijgt ook extra personeel voor cyberonderzoeken. 

Vorig jaar werd er in totaal 34 miljoen euro gestolen via phishing. De oplichters sturen daarbij mails of sms'en waarin ze zich voordoen als bijvoorbeeld een bankmedewerker, om zo codes te stelen. Van Quickenborne wil dat banken informatie uitwisselen om snel rekeningen te kunnen blokkeren.

Bekijk het volledige interview met Vincent Van Quickenborne: 

Videospeler inladen...

Beluister het volledige interview met Vincent Van Quickenborne:

Foto Kurt

Meest gelezen