Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Negenjarig Mexicaans meisje sterft bij poging om Rio Grande over te steken op weg naar VS

Aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten is een meisje van negen jaar omgekomen bij een poging om de rivier de Rio Grande over te steken. Haar moeder en driejarige broertje konden worden gereanimeerd, maar voor het meisje kwam alle hulp te laat. 

De moeder en haar twee kinderen werden door Amerikaanse grenswachters bewusteloos aangetroffen op een eilandje in het midden van de Rio Grande, de rivier die de grens vormt tussen de Amerikaanse staat Texas en Mexico. De vrouw kwam uit Guatemala, haar kinderen hadden de Mexicaanse nationaliteit.

De moeder en het zoontje konden worden gereanimeerd en zijn overgebracht naar een ziekenhuis aan de Amerikaanse kant van de grens. Voor het negenjarige meisje kon geen hulp meer baten. 

10.000 alleenreizende kinderen

Het kind was een van de vele migranten uit Centraal-Amerika die de grens met de VS proberen over te steken. In februari zijn meer dan 100.000 migranten opgepakt, onder wie bijna 10.000 alleenreizende kinderen. 

Het fors toegenomen aantal migranten zet het opvangsysteem in de VS onder druk. Eerder deze week wees de Amerikaanse president Joe Biden zijn vicepresidente Kamala Harris aan om het migratiedossier aan de Amerikaans-Mexicaanse grens onder haar hoede te nemen.

Gisteren waren nog twee Amerikaanse parlementaire delegaties naar de grens met Mexico getrokken om er de omstandigheden te gaan bekijken van de opvangstructuren voor jonge migranten.

Meest gelezen