Hoofd taskforce Dirk Ramaekers: "Afwerken vaccinatieschema tegen zomer blijft haalbaar"

De vaccinatie tegen corona in ons land verloopt zoals gepland. Dat heeft Dirk Ramaekers, de voorzitter van de taskforce vaccinatie gezegd tijdens de wekelijkse infosessie. De vervroegde levering van het  vaccin van Johnson & Jonhnson is daarbij een grote meevaller. 

Momenteel zijn er al 2,18 miljoen vaccins geleverd aan ons land, ondanks de falende leveringen van het vaccin van AstraZeneca. Dat bedrijf heeft in de eerste drie maanden van dit jaar voor heel Europa nog maar 17 miljoen vaccins geleverd, in plaats van de 120 miljoen dosissen die beloofd waren. 

Aan de andere kant zijn er wel al een aantal meevallers. Meer dosissen uit 1 flacon bijvoorbeeld en vooral de komst van het vaccin van Johnson & Jonhnson, een maand vroeger dan gepland. "Dat de vaccins van Johnson & Johnson al vanaf eind april kunnen worden geleverd en toegediend, is de enige reden waarom het oorspronkelijke vaccinatieschema dat in december en januari werd opgesteld nog kans op slagen heeft tegen de zomer", zegt Ramaekers.

De leveringen van Johnson & Johnson zouden in mei en juni op kruissnelheid moeten komen en dat moet volgens de Taskforce Vaccinatie voor een versnelling zorgen in het vaccinatieschema van ons land en dus de eerder opgelopen vertraging door onder meer minder leveringen van AstraZeneca compenseren. 

"Mei en juni worden dan heel belangrijke maanden voor de vaccinatiecampagne", zegt Ramaekers, die hoopt dat het vaccin van Johnson & Johnson net zoals dat van Pfizer een erg beperkte doorlooptijd zal kennen dankzij stabiele en betrouwbare leveringen.

In totaal worden er trouwens volgende maand meer dan 2 miljoen coronavaccins verwacht in ons land. Die gaan naar de 65-plussers en vanaf midden april ook naar patiënten met onderliggende aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. De rest van de bevolking zou nog altijd vanaf juni aan de beurt komen. Tot nu toe zijn er 2,178 miljoen vaccins geleverd aan ons land. 

Meer informatie over het aantal geleverde vaccins kan u vinden op de website van het FAGG. Cijfers over de vaccinatiecampagne kan u vinden bij Sciensano.

Tweede kans

Ramaekers bevestigde ook dat wie tijdens de huidige fase wordt uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het coronavirus maar dat om welke reden dan ook weigert, later nog een nieuwe kans tot vaccinatie zal krijgen. 

"Iemand die nu afziet van zijn voorkeursbehandeling, komt natuurlijk wel pas terug in aanmerking tijdens een volgende fase", zegt Ramaekers. Communicatie van onder meer het Agentschap Zorg en Gezondheid liet vorige week uitschijnen dat wie zijn vaccin weigert of niet komt opdagen voor zijn vaccinatie, definitief zijn plaats in de vaccinatiecampagne zou verliezen. 

Dat klopt echter niet, stelt Ramaekers. "Integendeel, we hebben absoluut de ambitie om elke Belgische volwassene en misschien ook de jongeren op termijn een vaccin aan te bieden en dat kan ook een tweede maal", zegt hij.  "Iemand die nu weigert of niet ingaat op de uitnodiging, dat mag natuurlijk. Die zal dan in de volgende fase absoluut terug in aanmerking komen voor een vaccin. De huisartsen kunnen daarin een rol spelen om personen aan te duiden voor het uitnodigingssysteem."

Meest gelezen