"Gruwelijkste dag in Myanmar", defensiechefs 12 landen veroordelen dodelijk geweld door leger

Wereldwijd wordt met afschuw gereageerd op het dodelijke geweld van het leger van Myanmar tegen ongewapende burgers. De speciale gezant voor de mensenrechten van de VN spreekt van een "massamoord" tegen de eigen bevolking. Opmerkelijk is ook een gezamenlijke verklaring van de defensiechefs van twaalf landen, waarin het geweld van het leger in Myanmar wordt veroordeeld. Zaterdag was de bloedigste dag sinds het begin van het protest tegen de militaire staatsgreep. Meer dan 100 betogers werden gedood. Toch komen na die uitbarsting van geweld ook vandaag weer demonstranten massaal op straat.

Het statement van de defensiechefs is ondertekend door de militaire leiding van Australië, Canada, Duitsland, Griekenland, Italië, Japan, Denemarken, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Chef Defensie van ons land, admiraal Michel Hofman, tekende niet mee. 

BEKIJK hier het verslag uit "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Als defensiechefs veroordelen we het gebruik van dodelijk geweld tegen ongewapende mensen door de strijdkrachten van Myanmar en aanverwante veiligheidsdiensten. Een professioneel leger volgt internationale gedragsnormen en is verantwoordelijk voor de bescherming - niet beschadiging - van de bevolking die het dient", klinkt het. 

"We roepen het leger van Myanmar op het geweld te staken en te werken aan een herstel van het respect en de geloofwaardigheid bij de bevolking die het door zijn daden heeft verloren."

(lees door onder de foto)

Stevent Myanmar af op een burgeroorlog?
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Generaals onthouden zich meestal van politiek

Dat de Defensiechefs zo'n brief opstellen is erg uitzonderlijk. De algemene lijn is dat legerleiders zich niet inlaten met politiek. Maar in Myanmar heeft het leger de leiding genomen en staat een generaal aan het hoofd van het land. 

Dat de stafchef van ons land, admiraal Michel Hofman, niet tekende hoeft niet te verbazen. Tekenen of niet is in deze een politieke beslissing die gedekt moet zijn door de minister van Defensie, Ludivine Dedonder (PS). Ons land, en al zeker de legerleiding, heeft geen traditie van zich sterk te profileren in gevoelige buitenlandse aangelegenheden.

(lees door onder de foto)

Chef Defensie Hofman en minister van Defensie Dedonder

Bloedigste dag sinds begin onlusten

In heel Myanmar, onder meer in de steden Rangoon, Meiktila, Monywa en Mandalay worden vandaag begrafenisstoeten gehouden voor de doden die gisteren zijn gevallen op de meest bloedige dag sinds de staatsgreep. Dat melden lokale media zoals Mizzima, Khit Thit News en RFA.

Terwijl het leger zaterdag de Dag van de Strijdkrachten met militaire defilés en toespraken vierde, vielen er veel doden bij protesten over heel Myanmar. Het nieuwsportaal Myanmar Now had het op basis van de cijfers uit veertig steden over meer dan 90 dodelijke slachtoffers. De krant Irrawaddy sprak dan weer van 59 doden, onder wie drie kinderen van 7, 10 en 13 jaar. De organisatie Assistance Association for Political Prisoners, die politieke gevangenen bijstaat, spreekt nu al van 114 doden en honderden gewonden.

Het leger "vierde" zaterdag de Dag van de Strijdkrachten, een nationale feestdag. In de aanloop naar die dag werden burgers op de staatstelevisie nog gewaarschuwd dat ze het risico liepen om in het hoofd en de rug te worden geschoten als ze die dag op straat zouden komen om te protesteren. 

Toch kwam het zaterdag opnieuw tot massale protesten in onder meer Rangoon - de grootste stad van Myanmar -, Mandalay en Pegu. Volgens lokale media vuurden militairen en agenten met scherp op ongewapende manifestanten.

Gruwelijkste dag

"Na bijna twee maanden van weerzinwekkend geweld was dit weer een escalatie, en de gruwelijkste, bloedigste dag sinds de staatsgreep", zegt correspondente Annelie Langerak, die woont in Thailand, maar de gebeurtenissen in buurland Myanmar op de voet volgt. "Er kwamen hartverscheurende beelden binnen, onder meer van een baby die naast haar dode moeder lag."

Beluister hier het gesprek met Annelie Langerak in "De ochtend" (de tekst gaat hieronder door):

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Het escalerende geweld in Myanmar voedt de vrees voor een burgeroorlog. Al meer dan 70 jaar is het leger van Myanmar verwikkeld in een conflict met gewapende rebellengroepen uit onderdrukte etnische minderheidsgroepen in de grensgebieden. "Die etnische groepen hebben nu ook veel betogers en afgezette politici opgevangen, met name aan de oostgrens met Thailand. Die groepen zeggen dat ze de betogers steunen en niet aan de zijlijn zullen toekijken als het leger doorgaat met het geweld."

Sinds de militaire staatsgreep in Myanmar, waarbij de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi opzij werd geschoven, zijn volgens een telling van de organisatie AAPP, die gevangenen bijstaat, al minstens 328 mensen gedood bij protesten. Daarnaast zouden bijna 3.070 actievoerders zijn opgepakt.

Het leger in Myanmar hield gisteren een grote parade
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen