Jihadisten nemen havenstad in Mozambique in, duizenden mensen halsoverkop op de vlucht

In Mozambique, in het zuidoosten van Afrika, heeft een terreurgroep Palma ingenomen, een havenstad aan de Indische Oceaan, niet ver van de grens met Tanzania. Het noorden van Mozambique wordt al jarenlang geteisterd door geweld van rebellengroepen, maar de aanval op Palma kwam onverwacht. Duizenden inwoners en werknemers van de Franse energiereus Total die in de buurt aardgasinstallaties heeft, zijn de stad halsoverkop ontvlucht.  

Zowat honderd strijders van een jihadistische terreurgroepering vatten woensdag de aanval op Palma aan. In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben ze de stad veroverd. Ze hadden het vooral gemunt op een hotel waar buitenlanders verbleven, voornamelijk medewerkers van de gasvelden zo'n tiental kilometer buiten Palma. 

Er zijn mensen vermoord, zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, maar om hoeveel doden het gaat is niet duidelijk.

Volgens het Franse persagentschap AFP zijn duizenden inwoners halsoverkop moeten vluchten. Sommigen liepen de omringende bossen in, anderen haastten zich naar het strand, waar ze probeerden te ontkomen in bootjes en sloepen. Een grote groep is te voet of met de auto gevlucht naar de gasinstallatie die wordt uitgebaat door de Franse energiereus Total, een tiental kilometer buiten Palma. De installatie ligt op het schiereilandje Afungi en is streng beveiligd. 

Meer dan 1.000 inwoners van Palma die zich daar hadden schuilgehouden en werknemers van Total zijn gisteravond en vanochtend opgepikt en per boot geëvacueerd naar Pemba, de hoofdstad van de door jihadisten geteisterde provincie Cabo Delgado. 

Bekijk hier beelden uit "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Geweld sinds 2017

Sinds 2017 is in de noordelijke provincie Cabo Delgado een opstand aan de gang. De rebellengroepen strijden naar eigen zeggen onder het vaandel van IS. Plaatselijk staan ze bekend als al-Shabab, hoewel het niet geweten is of ze banden hebben met de Somalische jihadistische rebellen die onder dezelfde naam opereren. 

"Maar ik zou het geweld niet omschrijven als: IS is nu ook actief in Mozambique", duidt Jakkie Cilliers, analist van het Institute of Security Studies in Pretoria (Zuid-Afrika).

Hij ziet de terreur waaraan het arme noorden van Mozambique ten prooi valt eerder als een vorm van zwaar banditisme in een regio die door de overheid aan zijn lot is overgelaten en waar corruptie welig tiert.  

Paradoxaal genoeg beloven de enorme gasvelden die de voorbije jaren in Cabo Delgado zijn gevonden geen beterschap, integendeel", zegt Cilliers. "De plaatselijke bevolking krijgt van de opbrengsten niets te zien. Wat ze wél zien, zijn honderden buitenlanders die hierheen komen om zich te verrijken. Het maakt dat jongeren nog makkelijker in de armen van ronselaars worden gedreven." 

Veel blijft schimmig, maar al te duidelijk is het geweld. De voorbije jaren zijn zeker 2.500 doden gevallen, meer dan 600.000 inwoners in het gebied zijn op de vlucht geslagen. 

Zo was de havenstad Palma aan de Indische Oceaan en niet ver van de grens met Tanzania de voorbije jaren aangedikt tot 75.000 inwoners. Mensen uit de naburige dorpen die al het slachtoffer waren geworden van aanslagen van de rebellen en jihadisten, hadden een onderkomen gezocht in Palma.

Eerder deze maand had de hulporganisatie Save the Children nog een rapport uitgebracht met schrijnende getuigenissen over het geweld in het noorden van Mozambique. In het rapport is sprake van gruwelijke misdaden gepleegd door de jihadistische rebellengroepen. Zo werden zelfs kinderen door de terroristen onthoofd.

Meest gelezen