AFP or licensors

Koerden arresteren tientallen bewoners Syrisch kamp Al-Hol, die worden verdacht van IS-lidmaatschap

Bij een grootschalige veiligheidsoperatie in het kamp Al-Hol in Syrië hebben Koerdische troepen tientallen bewoners opgepakt die ervan worden verdacht lid te zijn van de terreurorganisatie IS. De actie zou een tiental dagen kunnen duren. 

De operatie werd bij zonsopgang gelanceerd door de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) en de lokale politie. "Meer dan dertig vrouwen en mannen zijn opgepakt en de arrestaties gaan nog voort", zegt Rami Abdel Rahmane van het Syrische Waarnemingscentrum voor de Mensenrechen.   

Volgens de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) is de operatie tot stand gekomen in samenwerking met de internationale coalitie tegen IS. Ze zou minstens een tiental dagen duren.

In het kamp van Al-Hol in het noordoosten van Syrië verblijven meer dan 60.000 mensen. Er zitten vrouwen en kinderen van IS-strijders opgesloten, onder wie ook Belgen. Maar in het kamp verblijven ook vluchtelingen. 

"Tientallen moorden in Al-Hol"

Het kamp staat onder controle van de Koerdische troepen, bondgenoot van de westerse coalitie tegen terreurgroep IS. De veiligheidssituatie in het kamp is de voorbije tijd sterk achteruitgegaan. Volgens het Syrische Waarnemingscentrum voor de Mensenrechten, dat in het Verenigd Koninkrijk is gevestigd, zijn dit jaar al minstens 40 mensen gedood in het kamp. Er zijn ook aanvallen op bewakers en medewerkers van hulporganisaties gemeld. 

Enkele maanden geleden hadden de Verenigde Naties de Koerdische autoriteiten nog opgeroepen om de veiligheid van zowel bewoners als hulpverleners te garanderen.

Meest gelezen