Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Handelaarsfederatie Comeos: "Tot 85 procent minder omzet door winkelen op afspraak"

Winkels die vanaf dit weekend verplicht op afspraak moeten werken, hebben gisteren 60 tot 85 procent minder omzet geboekt. Dat zegt handelaarsfederatie Comeos op basis van een rondvraag. "In de praktijk komen de nieuwe regels neer op een derde sluiting", zegt CEO Dominique Michel.

De verschillende regeringen beslisten eerder deze week in het Overlegcomité om weer strengere beperkingen in te voeren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo mogen niet-essentiële winkels sinds zaterdag alleen nog op afspraak werken.

De nieuwe werkwijze is voor handelaars "een ramp", zegt Comeos. Uit een rondvraag van de sectororganisatie blijkt dat winkels in de stadscentra zaterdag gemiddeld 60 procent minder omzet boekten dan op een normale zaterdag, terwijl het voor winkels in winkelcentra zelf om gemiddeld 85 procent ging.

"Er was zaterdag veel minder volk in de straten en de klanten die toch kwamen opdagen, vonden de nieuwe regels te verwarrend. In de ene winkel moet je een afspraak maken en mag je met twee gaan winkelen, in de winkel ernaast moet je geen afspraak maken maar mag je enkel alleen binnen en maximaal een halfuur. De verwarring vertaalde zich in de omzetcijfers", luidt het. "Als de eerste zaterdag indicatief is voor de komende weken, dan overwegen verschillende handelaars te sluiten."

Eerder berekende Comeos al dat de nieuwe maatregelen de sector in totaal 1 miljard euro aan omzet zouden kosten en ruim 13.000 jobs in gevaar zouden brengen. "De overheid moet zijn verantwoordelijkheid opnemen door de handelaars te ondersteunen", meent Michel. "We vragen concreet een vrijstelling van de RSZ-bijdragen voor het tweede kwartaal en een tussenkomst in de vaste kosten van alle handelaars, zowel de kleine als de grote."

Fractieleider Peter De Roover (N-VA) uit kritiek op minister Vandenbroucke: “Radicale lijn "sterke Frank" botst op limieten"

In "De zevende dag" had Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) forse kritiek op de rol van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) tijdens het Overlegcomité. "Vandenbroucke is het duidelijk niet gewend om met tegenspraak om te gaan. Maar zijn heel radicale lijn botst op de limieten. Je hebt geen idee hoe ver "sterke Frank" zou willen gaan.”

Volgens De Roover wilde minister Vandenbroucke ook een verbod op niet-essentiële verplaatsingen en een vroegere avondklok. “Je kan natuurlijk de hele samenleving stopzetten en dat zal dan effect hebben op de cijfers. Maar het gaat over maatregelen die niet in proportie zijn. Alle ellende die door de maatregelen wordt veroorzaakt is ook gigantisch.”

De Roover twijfelt ook aan het effect van bepaalde maatregelen die zijn genomen. “Leg eens uit op welke manier een maatregel als de avondklok helpt tegen een verdere verspreiding van het virus. Dat antwoord komt maar niet. Als minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gisteren zegt dat ze eens gaat uitzoeken of de opening van de niet-essentiële winkels daadwerkelijk een effect heeft gehad, dan val je toch van je stoel."

De Roover: “Neem maatregelen die een impact hebben op corona en dan zijn de mensen mee. Sterke Frank is sterk in verbieden, maar niet in op de tafel slaan in Europa om vaccins te bekomen.”

BEKIJK hier het interview met Peter De Roover in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Nederlandse journalisten belaagd in Urk

In Nederland hebben kerkgangers op twee plaatsen journalisten belaagd.  Op Urk deelden ze rake klappen uit. De journalisten wilden verslag uitbrengen van de kerkvieringen vandaag, met honderden gelovigen, velen zonder mondmasker. Er is veel kritiek op de politie, omdat die niet ingegrepen heeft.

Videospeler inladen...

VS vaccineren 3,5 miljoen mensen op 1 dag

In de Verenigde Staten zijn gisteren 3,5 miljoen doses van een coronavaccins toegediend. Dat zegt Witte Huis-adviseur Andy Slavitt op Twitter. Daarmee werd het kersverse record van vrijdag - 3,4 miljoen doses - meteen scherpgesteld. Bovendien werden volgens het Witte Huis vandaag voor de derde dag op rij meer dan 3 miljoen mensen ingeënt.

Volgens de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC werden in heel de VS tot nu toe al meer dan 143 miljoen doses van vaccins tegen COVID-19 toegediend. Ruim 36 procent van de volwassenen kreeg een eerste prik, 20 procent is volledig gevaccineerd. De Amerikanen vaccineren momenteel met drie vaccins: Moderna en Pfizer/BioNTech, waarvan twee doses moeten worden toegediend, en Johnson & Johnson, waarvan 1 dosis volstaat.

AFP or licensors

Bondskanselier Angela Merkel ontevreden over Duitse aanpak. "We hebben een nieuwe pandemie"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel dringt aan op strengere maatregelen tegen het coronavirus. Ze ergert zich aan de manklopende samenwerking tussen de verschillende deelstaaten om de virusuitbraak te bekampen. In Duitsland zijn de deelstaten apart verantwoordelijk voor de volksgezondheid. 

"Er zijn er die zich niet bewust zijn van de ernst van de situatie", zegt Merkel. We hebben eigenlijk te maken met een nieuwe pandemie. Het nieuwe virus is agressiever, besmetelijker en dodelijker. Testen zijn belangrijk, maar met testen alleen gaan we het niet redden."

Verplichte test voor vrachtwagenchauffeurs bij aankomst in Engeland

Vrachtwagenchauffeurs die vanuit het Europese vasteland naar Engeland rijden, moeten voortaan getest worden op het coronavirus indien ze langer dan twee dagen in het land blijven. Dat heeft minister van Transport Grant Shapps aangekondigd.

Volgens Shapps zullen chauffeurs vanaf 6 april binnen 48 uur na aankomst in Engeland een test moeten ondergaan, en vervolgens elke drie dagen indien ze langer in het land blijven.

"Dit is om te verzekeren dat we mogelijke zorgwekkende toekomstige varianten van het virus kunnen blijven opsporen", zo legde Shapps uit. Er bestaat in het Verenigd Koninkrijk ongerustheid over de verspreiding van Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten in Europa nu een derde golf over het continent spoelt.

     Chauffeurs riskeren boetes van 2.000 pond (2.337 euro) indien ze geen bewijs van een negatieve test kunnen voorleggen.

Dierenpark Planckendael verwacht heel wat bezoekers

Door de extra lange paasvakantie zoeken veel gezinnen naar activiteiten voor hun kroost. Een bezoek aan het dierenpark staat op heel wat lijstjes. Het park verwacht de komende drie weken dan ook heel wat bezoek.

Videospeler inladen...

Dokters in Parijs waarschuwen voor triage op intensieve zorg

Een veertigtal artsen van het ziekenhuisnetwerk Assistance Publique-Hôpitaux de Paris heeft gewaarschuwd dat de diensten intensieve zorg van de ziekenhuizen in de Franse hoofdstad binnen twee weken de toestroom van patiënten met COVID-19 niet meer zullen aankunnen. Ze bereiden zich voor op een situatie waarin ze "moeten kiezen tussen patiënten".

"We kunnen niet langer zwijgen zonder de eed van Hippocrates te verraden", zo schrijven de dokters in een bijdrage in de krant Journal du dimanche. "We zijn quasi zeker over het aantal bedden op intensieve zorg die binnen twee weken nodig zullen zijn, en we weten reeds dat onze capaciteit overschreden zal worden aan het einde van deze periode".

Italiaanse apothekers gaan vaccineren

In Italië gaan ook apothekers binnenkort coronavaccins kunnen toedienen. "Ik hoop tegen eind april of mei", zo verklaarde minister van Volksgezondheid Roberto Speranza in een interview met de krant Il Messaggero.

De Italiaanse regering bereidde de wettelijke voorwaarden voor deze uitbreiding van de vaccinatiecampagne al voor in een eerder decreet. Nu zitten de onderhandelingen met de apothekers in de laatste rechte lijn, aldus Speranza.

Zo krijgen de apothekers er een nieuwe taak bij. Ze worden ook al langere tijd betrokken bij het afnemen van coronatests. Online kunnen mensen een afspraak maken voor een sneltest, die dan afgenomen wordt in een tent of container bij de apotheek.

Enkele honderden mensen betogen in Luik tegen coronamaatregelen

In Luik hebben enkele honderden mensen actiegevoerd tegen de geldende maatregelen om het coronavirus in te dijken. De demonstranten eisten onder meer dat er een open en democratisch debat komt over de coronacrisis.

De organisatie was in handen van de burgerbeweging Même pas peur. De manifestanten wilden aanvankelijk een optocht houden van het stadhuis van Luik naar de Place Saint-Léonard. De autoriteiten gaven echter enkel toestemming voor een statische manifestatie in het Boveriepark.

Met opening van 12 "vaccinatie-antennes" zullen de 52 Waalse sites operationeel zijn

In Wallonië openen vanaf morgen geleidelijk de 12 zogenoemde vaccinatie-antennes. Met de 40 vaccinatiecentra zullen in de loop van april de 52 vaccinatiesites operationeel zijn, kondigt Waals minister van Gezondheid Christie Morreale (PS) aan.

De antennes moeten een oplossing bieden voor de mensen die ver van een vaccinatiecentrum wonen en voor centra die overbelast dreigen te worden. Enkel de inwoners van de gemeente waarin de antenne ligt, of van de buurgemeenten, krijgen een uitnodiging om zich er te laten vaccineren. Maar zij kunnen ook voor een vaccinatiecentrum kiezen.

De vaccinatie-antennes openen afwisselend één week op drie gedurende een week om twee vaccindoses te kunnen toedienen. De vaccinatiecentra zelf zijn zes dagen op zeven op, van 8 tot 20 uur indien de beschikbaarheid van de vaccins dat toelaat.

Momenteel worden in Wallonië de 75-plussers gevaccineerd. Binnenkort worden ook de 70-plussers en mensen met een comorbiteit uitgenodigd, aldus nog Morreale.

Nederlandse journalisten aangevallen die volle kerkdiensten wilden filmen

In de Nederlandse gemeenten Urk en Krimpen aan de IJssel zijn journalisten aangevallen die verslag wilden uitbrengen van erediensten die werden gehouden in een volle kerk, ondanks de coronamaatregelen. 

Eén journalist kreeg een trap en een klap van een kerkganger, een andere werd door twee jongeren geschopt en geslagen.

De streng-christelijke kerk had in de twee gemeenten alle gelovigen opgeroepen om naar de misviering te komen, hoewel de Nederlandse regering adviseert om wegens het coronavirus niet meer dan 30 mensen toe te laten.

In Urk, dat bekendstaat als het meest christelijke dorp van Nederland, waren er enkele maanden geleden ook al spanningen over de coronamaatregelen.

BEKIJK: Dagticket om op café of restaurant te gaan in Duitsland: "Grote stap naar betere levenskwaliteit"

In Duitsland wordt er creatief geëxperimenteerd met versoepelingen. In de stad Tübingen, in het zuiden van het land, mag je op café, op restaurant en naar de bioscoop, als je een dagticket hebt. En dat krijg je als je negatief getest hebt op corona met een sneltest.

BEKIJK hier het verslag over Tübingen in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Schooldirectieleden protesteren in Gent

Deze voormiddag hebben directieleden van verschillende scholen in en rond Gent actiegevoerd aan de Gentse stadshal. Ze overhandigden er symbolisch rugzakjes vol zorgen en bekommernissen van leerkrachten, ouders en leerlingen aan burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) en schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). Ook Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) was uitgenodigd voor de actie, maar die had volgens de organisatie een te gevulde agenda.

"Wij organiseren deze actie op een zondag, om te onderstrepen hoe het onderwijs al sinds het begin van de coronacrisis zich flexibel opstelt om ons werk zo goed mogelijk uit te voeren", zegt initiatiefnemer Bart Devaere, directeur van de Gentse basisschool Melopee.

 "We zijn hier om te vertellen dat we onze rol als essentiële sector willen blijven opnemen en de scholen openhouden, maar dan willen we wel kwaliteitsvol onderwijs kunnen aanbieden", aldus Devaere. "Dat lukt niet zonder ons basisteam: die moeten we beter beschermen en van uitval behouden."

"Dat kan onder andere door meer in te zetten op sneltesten, maar eventueel ook door onze krachten in het onderwijs sneller te vaccineren om ze aan boord te houden. Daarnaast zie je dat Nederland miljarden uittrekt voor het onderwijs, in Vlaanderen is dat amper 30 miljoen. Wij hebben nood aan meer middelen om in te zetten op het welbevinden van onze kinderen en jongeren, én van het onderwijzend personeel", zegt Devaere.

De cijfers: in 4 dagen tijd 100 patiënten extra op intensieve

Op de persconferentie van het Crisiscentrum op 19 maart werd door viroloog Steven Van Gucht gezegd dat er geen updates van de cijfers meer zouden verschijnen op zondagen. Dit om de ziekenhuizen in de weekends minder te belasten. Zij voeren die gegevens in. Vorige maandag werd die maatregel echter - gezien de moeilijke situatie waarin we verkeren - teruggedraaid.

 • Van 21 tot 27 maart werden elke dag gemiddeld 237 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een stijging met 22 procent in vergelijking met de week voordien. Gisteren was er een stijging van 23 procent, eergisteren van 22 procent.
 • Gisteren, zaterdag 27 maart, meldden de ziekenhuizen 292 opnames (+91 in vergelijking met vrijdag 26 maart, vorige zaterdag werden er 242 mensen opgenomen). Maar 259 (+59) patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten. 

  In totaal
   lagen zaterdag 2.568 (+69) covidpatiënten in het ziekenhuis701 (+37) onder hen liggen op intensieve zorg375 (+12) hebben beademing nodig. 
 • In de week van 17 tot en met 23 maart overleden elke dag gemiddeld 27 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 12 procent gestegen in vergelijking met de week ervoor.
 • Tussen 18 en 24 maart werden per dag gemiddeld 4.636 nieuwe besmettingen bevestigd, 27 procent meer dan de week ervoor. Gisteren was er een stijging van 31 procent, eergisteren van 32 procent. Het tempo van de stijging lijkt dus voorlopig wat te vertragen, al blijft het stijgingspercentage wel hoog.
 • Er wordt ook méér getest. Tussen 18 en 24 maart werden dagelijks gemiddeld 64.100 tests afgenomen. Dat is 22 procent meer dan de week ervoor. 
 • De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) bedraagt 7,7 procent en stijgt met 0,4 procent. Dat betekent dat meer dan 7 op de 100 van de afgenomen testen positief was en dat er veel virus in omloop is. De stijging zit al enkele dagen op hetzelfde niveau. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,13. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. De R-waarde zat in januari ónder de 1.
 • Volgens de meest recente cijfers (27 maart) hebben intussen 1.229.384 Belgen al zeker een prik gekregen. Dat is 13,4 procent van de volwassen bevolking. 502.648 van hen hebben een tweede prik gekregen en zijn dus volledig gevaccineerd.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Toch twijfels over de cijfers? LEES- EN KIJKTIP:

BEKIJK: Sara is 46 en de jongste coronapatiënt in AZ Rivierenland in Rumst

Sara (46) werd opgenomen in het ziekenhuis met covid. Ze is de jongste coronapatiënte in AZ Rieverenland in Rumst. Sara heeft te weinig zuurstof in haar bloed en kampt met pijn aan haar longen. Een simpele wandeling blijkt al een opgave. En voorlopig is er nog geen beterschap in zicht. Sara is een alleenstaande moeder. Gelukkig waken haar buren over haar dochtertje.   

BEKIJK hier het bezoek van "De zevende dag" aan Sara:

Videospeler inladen...

Vlaamse regering investeert 6 miljoen in maskers, handschoenen en handgel

Vlaanderen investeert 6 miljoen euro extra in de aankoop van mondmaskers, handschoenen, alcoholgel en ander beschermingsmateriaal. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bekend. Dat moet ervoor zorgen dat er ook in de zomerperiode voldoende materiaal beschikbaar is.

Sinds maart gebeuren de periodieke leveringen van mondmaskers en handalcoholgel aan de voorzieningen automatisch. Ze moeten daar geen aanvraag voor indienen. Ander beschermingsmateriaal kan in geval van uitbraken aangevraagd worden via het Agentschap Zorg & Gezondheid. Volgens Beke loopt dat systeem "perfect".

Daarnaast wordt er ook een noodstock aangehouden die moet toelaten om een periode van minstens 3 maand te overbruggen. Dat gebeurt volgens het principe van "een rollende noodstock". Zo wordt de bestaande stock voortdurend vernieuwd om te vermijden dat producten vervallen.