Videospeler inladen...

"Heropening scholen op 19 april veilig stellen": premier De Croo is voorzichtig, maar houdt vast aan doelstelling

Zal de "paaspauze" die de regering-De Croo heeft ingedrukt, effectief vier weken duren? Of hangen er verlengingen van de striktere maatregelen in de lucht met de huidige slechte coronacijfers. Premier Alexander De Croo (Open VLD) pint zich in "De zevende dag" niet vast op data of doelen voor versoepelingen. "We zullen de impact van de maatregelen evalueren", zegt hij. Al blijft het wel een duidelijke doelstelling om de scholen te heropenen op 19 april, na de paasvakantie.

Een erg bewogen week voor de politiek. "Een stukje gehakketak", noemt De Croo het liever. Maar Georges-Louis Bouchez (MR) haalde toch zwaar uit. De voorzitter van de Waalse liberalen noemde de controle van de huidige regering over de pandemie niets anders dan een "mislukking".

Heeft dat gestoken bij collega-liberaal De Croo? "In een crisis als deze moet je maken dat je eensgezindheid hebt in de regering(en). Zij voeren het beleid. In een moment van crisis moet je ook kunnen bijsturen, als de omstandigheden anders zijn dan gehoopt. Wij hadden gehoopt - veel Europese landen trouwens - dat we in de richting van versoepelingen konden gaan", verdedigt De Croo zich. Hij stelt ook dat ons land er "maanden aan een stuk in geslaagd is die derde golf weg te duwen met maatregelen die een stuk soepeler waren dan in andere landen".  

Scholen in buurlanden langer dicht

Terug naar de verstrengingen en de nabije toekomst. Zal het onderwijs voltijds heropenen over drie weken, op maandag 19 april? "De maatregelen zijn vergelijkbaar met de herfstvakantie: één week verlengen om een onderbreking te krijgen in de besmettingen. 19 april willen we veilig stellen. Vergelijk met Nederland: de scholen zijn daar 12 weken gesloten geweest, in Duitsland 14 weken", legt de premier uit. "Natuurlijk spreken we altijd met twee woorden."  

Halen we de andere deadlines: heropening van de niet-essentiële winkels en contactberoepen (27 april)? En een pint of glas wijn bij de horeca tegen 1 mei? De huidige coronacijfers evolueren niet bijster gunstig. De Croo: "Onze economie openmaken zal gebeuren op basis van het beperken van contacten de komende weken. Vandaag zitten we met een agressievere variant. En op vaccinatiegebied komt de versnelling er in het tweede kwartaal (vanaf april, red.) aan." 

De premier beseft dat de druk op de afdelingen intensieve zorg alsmaar groter wordt. Er liggen momenteel 701 patiënten op intensieve. Op vier dagen tijd kwamen er honderd patiënten extra bij. "Ik laat me er niet toe verleiden om een datum zwart-wit op papier te zetten in een crisis als deze. We zullen de impact van de maatregelen evalueren", herhaalt De Croo. Een slag om de arm, waarmee een verlenging van de huidige maatregelen niet uitgesloten is. 

Het virus is even onzeker als de levering van vaccins
premier De Croo (Open VLD)

De Croo wil ook geen doelen vooropstellen, waar in november nog minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) streefde naar getallen "onder de 800 besmettingen per dag en 75 ziekenhuisopnames" en dat gedurende x-aantal weken.  Het is deze keer complexer, blijkbaar. "We moeten kijken naar het globale plaatje, hoe zit het op intensieve? Hoe zit het met de levering van de vaccins? Het virus is even onzeker als de levering. Ik schuif geen data naar voren, zeker geen symbolische. Ik wil perspectief geven, maar valse hoop is nog veel erger", klinkt het. 

BEKIJK hier het volledige gesprek met premier De Croo aan de tafel van "De zevende dag" op Eén:

Videospeler inladen...

BEKIJK hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen