Radio 2

Schooldirecteurs in Gent uiten met rugzakken vol zorgen hun bekommernissen over coronabeleid

Een veertigtal Gentse schooldirecteurs hebben, gepakt en gezakt met een rugzak vol zorgen, actie gevoerd onder de Stadshal. Hiermee wilden ze minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) duidelijk maken dat de draagkracht van scholen stilaan een eindpunt heeft bereikt. “We worden als essentieel aanzien, maar voorzie dan de nodige middelen”, zegt organisator en schooldirecteur Bart Devaere.

De 40 schooldirecteurs die onder de Stadshal in Gent actie kwam voeren, hadden mooie, pijnlijke maar ook ludieke teksten mee die ze overhandigden aan burgemeester Mathias De Clercq en schepen Elke Decruynaere. “De Kreuners zijn in normale tijden het plezantste groepke van Vlaanderen, maar nu zijn het de directies die aangeven dat het genoeg is", klinkt het.

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

In naam van iedereen

De schooldirecteurs voeren niet alleen actie in naam van zichzelf, maar ook in naam  van hun leerlingen, ouders en leerkrachten. In de rugzakken zitten dan ook niet alleen maar boodschappen en bekommernissen van henzelf. "Onze juffen zijn uit het goede hout gesneden. Geef hen moed", staat de lezen op de boodschap van leerling Mirte. Eén jaar corona heeft er bij heel wat directeurs zwaar op ingehakt. “Onze draagkracht na een jaar improvisatietheater spelen is zwaar overschreden”, aldus Bart Devaere.

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Sneltesten en vaccins

De directeurs hebben genoeg van maatregelen die op zondagavond worden afgekondigd en in allerijl toegepast moeten worden. Maar ze maken zich ook zorgen om leerkrachten die ziek worden en in quarantaine worden gezet en de kinderen die daardoor een leerachterstand oplopen.

"De directies zijn het moe en kijken met grote ogen naar Nederland. Daar voorziet de regering miljarden euros steun aan het onderwijs terwijl in ons land er slechts 30 miljoen euro wordt vrijgemaakt", gaat Devaere verder. “We willen niks liever dan voltijds open zijn. We vinden het de max dat men ons als essentieel aanziet, maar voorzie dan extra middelen. Daar wringt het schoentje. We moeten constant schakelen en improviseren. We willen niemand voorbijsteken, maar als we zo essentieel zijn, moet er misschien gedacht worden aan vaccinatie van leerkrachten. Gebruik dan die sneltesten. Nu zijn we iedere dag bezig met klasovernames omdat er mensen ziek zijn. Mensen met keelpijn zitten uit verantwoordelijkheidszin thuis en moeten twee dagen wachten op hun test, terwijl ons onderwijs vierkant draait.”

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Burgemeester De Clercq en schepen Decruynaere kwamen de directeurs een hart onder de riem steken en kregen de vele boodschappen overhandigd. “We begrijpen hoe zwaar het voor jullie is. Heel erg bedankt”, besloot De Clercq.

Radio 2
kasto80

Meest gelezen