Videospeler inladen...

Schooldirecteurs bij start van verlengde paasvakantie: "Heel bezorgd over het welzijn van onze leerlingen"

Morgen al begint de paasvakantie voor de scholen, een week vroeger dan de bedoeling was. In "De zevende dag" blikten drie directeurs vooruit op die "paaspauze". Er is angst voor de leerachterstand die nog verder opgebouwd gaat worden, maar over het welzijn van de leerlingen maken ze zich nog meer zorgen. “Je kan zeggen dat die extra week niet zo belangrijk is, maar dat is wel opnieuw een week erbij.”

Zit je met vragen rond dit onderwerp? Bij Tele-Onthaal kan je terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be

Peggy Meert, directeur van de basis- en kleuterschool Triangel in Roosdaal, kon nog kiezen of ze haar school ging sluiten. Ze koos ervoor omdat wel te doen, maar zat wel erg gewrongen. “Ik ben enorm begaan met het welzijn van mijn leerlingen én leerkrachten en wat het beste is voor mijn leerlingen is niet altijd het beste voor mijn leerkrachten. Ik heb dan voor het welzijn van mijn school gekozen, maar dat was niet gemakkelijk.” 

Wolf Vlaeminck, directeur van beroepsschool Centrum Leren en Werken in Kortrijk, had geen keuze, zijn school moet dicht. “We zien dat we jongeren verliezen als ze niet naar de praktijk komen, de scholen nu terug sluiten is een ramp. Mijn leerkrachten beseffen met welke leerlingen ze werken en waren bereid om dat risico te nemen.” 

De derde directeur die aan tafel schoof bij "De zevende dag" was Karin Heremans, directeur van het Koninklijk Atheneum Antwerpen. Ook zij is heel bezorgd over het welzijn van haar leerlingen. “Je ziet dat die online lessen een enorme impact hebben, de sociale contacten die ontbreken, dat is echt een probleem en daar komt nog eens bij dat jongeren in de puberteit emotioneler zijn en we daar zorg voor moeten dragen.” 

De scholen nu opnieuw sluiten is een ramp

Wolf Vlaeminck

De directeurs merken ook op dat de jongeren zelf erg graag terug naar school willen komen. “De leerlingen zijn ontgoocheld dat de scholen weer sluiten, ze willen graag structuur en contact en vragen zelfs om extra te mogen komen, dat hebben we nog nooit meegemaakt", aldus directeur  Vlaeminck. Maar ook in het basis- en kleuteronderwijs is dat mentaal welzijn van belang, voegt Peggy Meert toe: “Ik kijk samen met mijn leerkrachten naar mijn leerlingen of die wel gelukkig zijn want dat is eigenlijk de voedingsbodem om te kunnen leren. Ik ben bezorgd om die extra week thuis, omdat dat voor veel ouders niet gemakkelijk is. Als ik dan over telewerken, meer drankverbruik en financiële problemen hoor, dan word ik daar stil van.” 

De directeurs zijn dan ook bewust bezig met de opvolging van hun leerlingen. Wolf Vlaeminck heeft bijvoorbeeld besloten om de 11 uur die ze extra mogen gebruiken om leerachterstand weg te werken, volledig in te zetten op welbevinden. In het Koninklijk Technisch Atheneum van directeur Heremans hebben verschillende leerkrachten zich vrijwillig opgegeven om tijdens de paasvakantie bijles te geven. 

"Ik voel me in de steek gelaten"

Naast de bezorgdheden om hun leerlingen waren de directeurs ook teleurgesteld in de politiek. Volgens Peggy Meert was dit het zoveelste bewijs dat het beleid mijlenver van de werkvloer staat: “Ik voel me in de steek gelaten”, zegt ze. Karin Heremans vindt vooral dat er een gebrek is aan een groter plan van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA): “Hij had tijdens de twee maanden van de grote vakantie kunnen nadenken over de aanpak van dat hybride onderwijs, maar wij moesten telkens zelf onze plan trekken en schakelen.” 

Bekijk het volledige gesprek in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen