Vandalen steken regenboogvlag van stad Herentals in brand. "Wie doet nu zoiets in een klein, warm stadje? "

Vandalen hebben de regenboogvlag aan het administratief centrum in Herentals naar beneden gehaald en verbrand. Dat gebeurde vannacht of deze ochtend. De vlag hing sinds 10 maart uit als symbool voor een verdraagzame stad, tegen elke vorm van racisme of discriminatie. Schepen voor gelijke kansen Bart Michiels reageert geshockeerd en verontwaardigd. De politie is een onderzoek gestart.

"Ik dacht dat wij in Herentals nog niet zo gepolariseerd zouden zijn, " zegt schepen Bart Michiels, "ik heb zoiets nog nooit meegemaakt in een klein, warm stadje als Herentals, waar iedereen welkom is en iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Wie doet nu zoiets?" 

De vlag lag vanmorgen half verbrand op de grond. Het ging niet om een klassieke regenboogvlag, maar er stond in hoofdletters VREDE op gedrukt. "Als symbool voor iedereen die anders is en recht heeft op een plek in de stad," zegt de schepen.

De politie is een onderzoek gestart naar de daders. "Ik hoop dat dit een daad is van een enkeling", zegt schepen Michiels. Hij verwijst naar de vele organisaties de voorbije week meegewerkt hebben aan de week tegen racisme. "Als stad willen, zullen en moeten we heel verdraagzaam blijven. Maar niet tegenover de onverdraagzamen," zo klinkt het nog. 

Meest gelezen