Niet afstand tussen supporters, maar ventilatie beschermt best tegen aerosolen, blijkt uit Nederlands voetbalexperiment

Niet het spreiden van het publiek, maar wel het weer en ventilatie bieden de beste bescherming tegen de verspreiding van aerosolen, de wolk van microdruppeltjes die vrijkomt als we ademen, praten of hoesten. Dat blijkt uit de eerste meetgegevens van een groot experiment gisterenavond met 5.000 Nederlandse voetbalsupporters. Tijdens de WK-kwalificatiematch Nederland - Letland werd gemeten in welke mate aerosolen van de toeschouwers zich verspreidden over het stadion. Dat kan iets vertellen over hoe evenementen kunnen worden georganiseerd met zo min mogelijk risico op coronabesmettingen.

Zo'n 5.000 Nederlandse voetbalfans mochten zich gisterenavond in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam nog eens volledig laten gaan, zonder coronaregels. Op voorwaarde van een negatieve coronatest uiteraard. 

De voetbalwedstrijd maakte deel uit van een experiment om na te gaan hoe grote evenementen tijdens de coronapandemie op een veilige manier kunnen worden georganiseerd. Daarvoor werd in dit experiment gekeken naar de zogenoemde aerosolen: microscopische kleine druppeltjes die zich door de lucht kunnen verplaatsen en die elk van ons uitscheidt door te praten, zingen of juichen.. En dat is wat er onder voetbalsupporters volop gebeurt tijdens een wedstrijd.

"De meeste wetenschappers zijn intussen over eens dat aerosolen een belangrijke rol spelen, zeker bij massabesmettingen zoals die in een stadion zouden kunnen gebeuren", zegt hoofdonderzoeker Bert Blocken van de Technische Universiteit Eindhoven en de KU Leuven. 

"We weten intussen al heel goed hoe we besmettingen via grote speekseldruppels kunnen voorkomen, door mondmaskers te dragen, anderhalve meter afstand houden en oppervlakken te ontsmetten. Over aerosolen zijn er nog veel vraagtekens."

We waren verrast dat het weer zo'n grote invloed heeft, zelfs in stadion dat vrij gesloten is
Bert Blocken, hoofdonderzoeker van het experiment (TU Eindhoven / KU Leuven)

Om die vraagtekens te kunnen beantwoorden, wilden de onderzoekers eerst in kaart brengen hoeveel aerosolen supporters uitstoten tijdens een voetbalwedstrijd. En hoe die zich dan verspreiden over het stadion. De eerste meetgegevens van de test gisterenavond zijn intussen binnen.

"De weersinvloeden blijken heel erg belangrijk, meer nog dan we zelf hadden verwacht. Zelfs in een modern stadion dat vrij gesloten is en dat heeft ons toch verrast", zegt Blocken. 

"Veel wind zorgt voor veel ventilatie en veel minder verspreiding van aerosolen. De afstand tussen supporters maakt op vlak van aerosolen weinig verschil."

Op windstille dagen kunnen stadionuitbaters beslissen om extra ventilatoren in te zetten

Bert Blocken, hoofdonderzoeker van het experiment (TU Eindhoven / KU Leuven)

Met die informatie willen de onderzoekers nu verder aan de slag. "Het is de bedoeling om een model op te stellen waarbij een weersvoorspelling wordt gelinkt aan verwachte aerosolconcentraties." 

"Op gunstige dagen is de kans groot dat je veel supporters kan toelaten zonder hoge aerosolconcentraties. Op ongunstige dagen zal je extra maatregelen moeten nemen, zoals bijvoorbeeld extra ventilatoren. Stadionuitbaters kunnen dan beslissen of ze de wedstrijd op een normale manier laten doorgaan, extra ventilatie voorzien of de wedstrijd misschien uitstellen naar een latere datum."

Meest gelezen