AFP or licensors

Zeker 100 aanhoudingen bij poging om nieuwe protestgolf te ontketenen in Wit-Rusland

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn meer dan 100 mensen gearresteerd die op het punt stonden te betogen tegen president Aleksandr Loekasjenko. De voorbije zomer waren er massale betogingen, die hardhandig werden onderdrukt. De oppositie hoopt een nieuwe protestgolf te ontketenen, maar slaagde er gisteren nog niet in om veel mensen te mobiliseren.  

De voorbije zomer kwamen in Wit-Rusland maandenlang tienduizenden mensen op straat. Ze eisten het vertrek van president Loekasjenko, na omstreden presidentsverkiezingen in augustus vorig jaar

Maar onder zware druk van het repressieve regime en met de intrede van de winter, vielen de massaprotesten stil. De oppositie hoopt het verzet nieuw leven in te blazen. "De winter was van Loekasjenko, de zomer is van ons", is de leuze warmee oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja de Wit-Russen wil mobiliseren. Zij was de uitdager van Loekasjenko bij de volgens velen vervalste presidentsverkiezingen. Onder druk van het regime verliet ze haar land. Ze verblijft sindsdien in buurland Litouwen. 

Dag van protest

Zaterdag moest een nieuwe dag van protest worden, maar een grote opkomst is uitgebleven. Op de sociale media zijn foto's en video's verspreid waarop te zien is hoe demonstranten alleen of in kleine groepen de straat op trokken. Maar de politie was massaal aanwezig, zeker in de hoofdstad  Minsk, waar veel gevangenentransportbusjes te zien waren in de straten.

Nog voor betogers konden verzamelen, werd de protestactie opgebroken. Meer dan 100, volgens mensenrechtenorganisaties zelfs zo'n 250 betogers, werden gearresteerd. 

Meest gelezen