Art-nouveauparel Hotel Hannon in Brussel wordt museum

Na een grondige restauratie zal het art-nouveaugebouw Hotel Hannon in Sint-Gillis in februari 2022 heropenen als het Hannonmuseum. Heel wat originele stukken keren na jaren terug naar hun oorspronkelijke bestemming.

Het Hotel Hannon, een grote stadsvilla op een hoek in Sint-Gillis met een opvallende afbeelding van een spinster in de voorgevel, is een ontwerp van architect Jules Brunfaut. De opdrachtgever was Édouard Hannon, die een belangrijke functie had in het chemisch bedrijf Solvay. Het hoekpand dateert uit 1902 en de stijl is een mix van Belgische en Franse art nouveau. Heel opvallend zijn de sprookjesachtige fresco's in de hal en de rookkamer, de mozaïek op de vloeren, de glasramen of de monumentale trap. 

De dochter van Edouard Hannon woonde in het herenhuis tot 1965. Daarna raakte de woning sterk in verval en gevandaliseerd en werd ze bijna afgebroken. Uiteindelijk werd het Hotel Hannon beschermd erfgoed in 1976, het interieur volgde in 1983. De gemeente Sint-Gillis kocht het pand aan en het werd in de jaren 80 grondig gerestaureerd. Een tijdlang was er een stichting voor fotografie gevestigd.

Nu zijn de plannen bekendgemaakt voor een Hannonmuseum, een samenwerking tussen de gemeente Sint-Gillis, het Brussels Gewest, het Hortamuseum, ook in Sint-Gillis, en privépartners. Het pand wordt opnieuw grondig gerestaureerd. Originele meubels die speciaal voor het Hotel Hannon waren ontworpen door Franse kunstenaars zullen er na 40 jaar terugkeren.  Op de eerste verdieping worden bekende Belgische art-nouveau-architecten en -ontwerpers belicht: Victor Horta, Henry van de Velde, Paul Hankar en Gustave Serrurier-Bovy. In februari 2022 moet het Hannonmuseum opengaan.

Uit het VRT-archief: "Vlaanderen Vakantieland" 1995, een bezoek aan het Hotel Hannon tijdens de wandeling "Art Nouveau in Brussel":

Videospeler inladen...

Meest gelezen