De Australische premier Scott Morrison (archieffoto).
AAP

Australische premier zet 2 ministers opzij en neemt extra vrouwen op in regering na misbruik- en seksschandalen

In Australië verliezen twee ministers hun portefeuille omdat ze waren betrokken bij een schandaal over seksueel misbruik. Premier Scott Morrison heeft daarnaast 5 extra vrouwen benoemd in zijn regering, om de storm van kritiek op de seksistische cultuur binnen de politieke klasse te keren.

De Australische premier Scott Morrison ontnam minister van Defensie Linda Reynolds en minister van Justitie Christian Porter hun portefeuille vanwege twee misbruikschandalen waarin ze los van elkaar gewikkeld waren. De twee blijven wel deel uitmaken van de regering.

Brittany Higgings, een medewerker van de Liberal Party van de premier, bechuldigde een collega ervan dat hij haar in 2019 verkracht had in het kantoor van Reynolds, na een avondje stappen. Higgings stapte niet naar de politie omdat ze vreesde dat de aanklacht haar carrière zou schaden. Nadat ze begin dit jaar ontslag had genomen, stapte ze naar de media.

De collega die haar verkracht zou hebben, was toen al ontslagen. Niet vanwege de verkrachting, maar omdat hij het kantoor van Reynolds bezocht had, wat tegen de regels was. Reynolds zelf noemde Higgings na haar beschuldiging in de media een "leugenachtige koe". Achteraf excuseerde ze zich daarvoor.

Linda Reynolds
AFP or licensors

Christian Porter werd dan weer zelf beschuldigd van verkrachting. Hij zou in 1988 een 16-jarig meisje verkracht hebben. Porter was toen zelf één of twee jaar ouder dan zij. De vrouw deed haar verhaal in brieven aan politici. Kort daarna maakte ze een einde aan haar leven. Porter ontkent de beschuldiging. De politie opende geen onderzoek meer, naar eigen zeggen omdat er niet genoeg bewijs was omdat de aanklager niet meer in leven was.

Reynolds en Porter waren de voorbije tijd al in ziekteverlof, maar verliezen nu dus hun ministerportefeuille en worden overgeplaatst naar een ander departement.

Christian Porter
AFP or licensors

Het bleef echter niet bij die twee schandalen. Deze maand werden ook videobeelden gelekt van regeringsmedewerkers die seks hadden in het parlementsgebouw. Die beelden werden veelvuldig gedeeld in een Facebookogroep.

Volgens de anonieme klokkenluider die de beelden lekte, hadden regeringsmedewerkers vaak seks in een gebedsruimte in het parlement. Prostituees werden ook naar het parlementsgebouw gebracht "voor het plezier van de parlementsleden van de coalitie". Een van de video's toont ook een man die op het bureau van een vrouwelijk parlementslid masturbeert.

De aantijgingen van misbruik en het seksschandaal in het parlement lokten heel wat protest uit. In heel het land gingen mensen betogen om de seksistische cultuur en de zwijgcultuur binnen de politieke klasse aan te klagen.

In een poging om die volkswoede te keren, zette premier Morrison niet alleen de twee betrokken ministers opzij, hij herschikte ook zijn regering en nam 5 extra vrouwen op in zijn ploeg. Zijn regering telt nu 7 vrouwen, op 22 ministers. Nog altijd maar een derde dus, maar in Australië is dat een record. Daarnaast kondige Morrison ook de oprichting van een comité aan dat extra aandacht moet schenken aan de veiligheid en gelijkwaardigheid van vrouwen.

Meest gelezen