Bron: Youtube

Bedrog bij slechtvalkenkoppel uit Kortrijk? Slechtvalkwijfje Emma wordt weggejaagd door jong, nieuw wijfje

Slechtvalkwijfje Emma broedt al jaren in de Sint-Maartenstoren in Kortrijk, maar dit jaar heeft een jong slechtvalkwijfje haar eieren ingepikt, en Emma weggejaagd. "Slechtvalken zijn normaal heel trouw", zegt Yves De Bosscher van de Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen.

 Wie de livestream van Slechtvalken Kortrijk in de gaten houdt, heeft met eigen ogen kunnen zie hoe slechtvalk Cor zich heeft bezondigd aan overspel. Wijfje Emma, waarmee Cor al zes jaar samenwoont in de Sint-Maartenstoren, is buitengezet. Emma had onlangs nog twee eieren gelegd, maar die zijn nu ingepikt door een jong, nieuw wijfje. 

Het overspel bij de slechtvalken is volgens Yves De Bosscher, van Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen, best ongewoon. "Slechtvalken zijn normaal heel trouw. Ze vormen meestal koppels voor het leven, maar in Kortrijk blijkbaar niet."

Wet van de sterkste

Het nieuwe wijfje kan een gevaar betekenen voor de eitjes. "Het is nog een jong van vorig jaar. Van waar ze komt weten we niet. Ze heeft ook geen affectie met die eieren. Je kan zien dat haar verenkleed nog niet helemaal grijs is, dus ze is eigenlijk nog helemaal niet klaar om te broeden", waarschuwt De Bosscher.

Met ongeveer 150 tot 200 broedparen doet de slechtvalk het goed in Vlaanderen, terwijl die in de jaren 70 nog bijna uitgestorven was. Hun jongen moeten elk jaar een nieuw territorium proberen vinden, legt de vogeldeskundige uit. "Dan is het de wet van de sterkte. Het is zo dat Emma een misvormde klauw heeft, en zo'n klauw is essentieel om te jagen. Dat zal ook wel meegespeeld hebben."

(Bekijk hier via de livestream van Slechtvalken Kortrijk hoe het nieuwe slechtvalkwijfje het nest ineemt)

Meest gelezen