Coronabesmettingen in Limburg stijgen sneller dan elders: "Lagere cijfers worden gecompenseerd door snellere stijging" 

In Limburg stijgt het aantal besmettingen sneller dan in de andere provincies. Nochtans zijn de cijfers over het algemeen niet zo slecht in vergelijking met de rest van Vlaanderen, maar ze worden gecompenseerd door een snellere stijging, meent biostatisticus Geert Molenberghs.

"In vergelijking met vorige week is er in het land een stijging van 22 procent", zegt biostatisticus Geert Molenberghs van Universiteit Hasselt. "In Limburg is er een stijging van 38 procent. Ook al zijn de besmettingscijfers in Limburg een beetje lager, die worden nu gecompenseerd door een wat snellere stijging." In Maasmechelen zijn de cijfers het hoogst. Ook Maaseik, Genk, Dilsen, Zutendaal hebben hoge cijfers. In Bilzen, Voeren en Herstappe gaat het dan weer heel goed. In Herstappe zijn er al wekenlang geen besmettingen vastgesteld.

Minder besmettingen bij mooie lenteweer?

Nu het mooie lenteweer er aankomt, zou je denken dat het virus minder kans krijgt zich te verspreiden, maar dat is valse hoop meent Molenberghs: "Het is natuurlijk zo dat wanneer het mooier weer wordt, het makkelijk voor ons is om allerlei activiteiten buiten te doen. Of binnen, maar dan met ramen en deuren open. Dat zorgt voor betere verluchting, betere ventilatie, en dan is het minder makkelijk om bijvoorbeeld superverspreiding of aerosollen te vormen. Dus dat heeft zeker een positief effect en het speelt in ons voordeel, maar het virus gaat daardoor niet verdwijnen", besluit Molenberghs.

Meest gelezen