Drones uitverkocht in IJsland, Belgische fotografe bij de vulkaan: "Het lijkt daar wel Werchter"

Het gonst van drones en mensen rond de Fagradalsfjall, de vulkaan nabij de IJslandse hoofdstad Reykjavik die tien dagen geleden spectaculair vuur en lava begon te spuwen. Fotografe Joksie Biesemans is gefascineerd door het natuurgeweld en trok er zelf al verschillende keren heen. "Mensen denken worstjes te grillen op de lava, maar het is daar heel gevaarlijk." 

Waar het hart van vol is, loopt de mond van over: “Dit is zo impressionant dat ik het met iedereen wil delen,” klinkt het enthousiast uit de mond van Joksie Biesemans, een Belgische fotografe in IJsland. Zelf had ze al voor de uitbarsting een drone gekocht voor haar werk, “omdat het leuk is om dingen uit de lucht te zien.” Nu is er sprake van echte dronegekte. 

Bekijk hier beelden van de drukte bij de vulkaan:

Videospeler inladen...

1200 graden: de heetste lava ooit gemeten

“Alle drones en onderdelen zijn uitverkocht. Het is nochtans riskant om over de vulkaan te vliegen, want met 1200 graden is het is de heetste lava ooit gemeten. Er zijn mensen die kunstjes uithalen met hun drone en zeer dicht bij de vulkaan vliegen. Soms lopen de toestellen brandschade op of komen ze zelfs helemaal niet meer terug. Op Instagram zag ik iemand posten: “Dit was de laatste film van mijn drone, maar het was het waard," vertelt Joksie Biesemans in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Bekijk hier enkele foto's van Biesemans. Al haar foto's vind je op haar Instagrampagina

Het wordt ook steeds drukker op de grond. Er is een niet-aflatende stroom mensen die te voet tot bij de vulkaan proberen te komen. "Ik vind het prachtig dat de IJslanders massaal 8 kilometer over de bergen wandelen en 300 hoogtemeters overbruggen om onder een dekentje of een slaapzak naar de Fagradalsfjall te kijken, met grootouders en kinderen erbij.” Toen Joksie Biesemans vrijdagnacht om 1 uur aankwam, was er naar verluidt 7.000 man. “Het leek wel Werchter, met tenten langs de kant van de weg en muziek.”

Beluister hier het volledige gesprek. De tekst gaat daaronder voort. 

AFP or licensors

Nochtans is de tocht gevaarlijk. De eerste nacht is gezocht naar 140 mensen die verdwaald waren. “Mensen dachten worstjes te grillen op de lava, maar van die gassen kan je hoofdpijn krijgen en dan is het moeilijk om de wandeling terug te maken.”

Worstjes grillen op de lava

Intussen zijn er paaltjes in de grond geklopt en touwen gespannen om je aan vast te houden. “Omdat er zoveel mensen voorbijkomen is het ijs een glijbaan.”  Maar anderzijds geeft de vulkaan licht en is het lekker warm. “Ik vind het wel rechtvaardig van de natuur dat zo’n koud land als IJsland een kampvuur van 1200 graden krijgt. Het is zo uniek dat je daar zo dichtbij kan gaan. Wat een fenomeen!”

Meest gelezen