BELGA/DESPLENTER

Grijze garnalen rukken op in de Schelde: "Ze zitten al in Bornem en je kan ze eten"

Onderzoekers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) hebben vastgesteld dat de grijze garnaal aan een opmars bezig is op de Schelde. "Vroeger bleven ze hangen voor Antwerpen. Nu vind je ze op de hele Zeeschelde", zegt onderzoeker Jan Breine Op Radio 2 Antwerpen.

Eten we straks grijze garnalen uit de Schelde in plaats van uit de Noordzee? "Ik weet dat er professionele Nederlandse vissers op de Schelde garnalen willen vangen", zegt Jan Breine, onderzoeker van het INBO in "Start Je Dag". Uit recent onderzoek waar Gazet van Antwerpen over schrijft, blijkt dat de grijze garnaal tot ver stroomopwaarts in de Schelde zit. "Sinds 2014 is de grijze garnaal aan een heuse opmars bezig. Vroeger bleven ze in de Schelde voor Antwerpen hangen. Nu zitten er overal grijze garnalen in de Zeeschelde (tussen Gentbrugge en de Westerschelde nvdr.). Dat zien we bijvoorbeeld in Bornem. Vooral in de winter komen grijze garnalen er in grote aantallen voor. Ze zijn eetbaar en lekker. Al heb ik de garnalen zelf nog niet geproefd: we zijn op het water altijd te druk aan het werk", lacht Breine.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

We zien in de Schelde in Bornem ook al zeevissen zoals haring en zeebaars opduiken

Jan Breine, INBO

Droge zomers, zoutere Schelde

Volgens de onderzoekers van het INBO hangt de opmars van de grijze garnaal samen met de droogte. "De Schelde is een getijdenrivier met delen zoet en zouter water. Als er minder regen valt in het voorjaar wordt het Scheldewater over een langere afstand zouter. Ter hoogte van Branst (Bornem) is er normaal zoet water maar dat kan afhankelijk van het weer dus veranderen. Daardoor rukt de grijze garnaal op samen met andere soorten zoals de steurgarnaal. Die is minder lekker van smaak maar wel belangrijk als voedsel voor veel zeevissen. We zien nu daarom vaker zeebaars, haring en sprot in Bornem", zegt Breine.

Dreigt verzilting?

Rijst de vraag of de Schelde stilaan niet te zout wordt. "Onze resultaten wijzen voorlopig niet in die richting, maar zeg nooit nooit. Het klimaat verandert en het zoutgehalte van de Schelde hangt samen met de hoeveelheid regen die er valt. Ook of er veel rivierwater onttrokken wordt voor het kanaal Gent-Terneuzen speelt een rol. Al denk ik niet dat de Schelde een volledig mariene rivier zal worden. Er is nog steeds een grote instroom aan zoet water in het Scheldebekken", besluit Breine op Radio 2.

Meest gelezen