Yves Wouters

Hasseltse Belleman nieuwe voorzitter van Gilde van de Bellemannen

De Gilde van de Bellemannen heeft een nieuwe voorzitter uitgekozen en dat is Hasselaar Jan Dierckx, de Hasseltse Belleman. De gilde bundelt de nog maar weinige stadsomroepers die actief zijn in Vlaanderen. 

Een Belleman kondigt vandaag de dag nog de culturele activiteiten aan van de stad als omroeper, met een bijpassende bel. Voordat kranten bestonden, verkondigden deze stadsomroepers het nieuws op straat. "Vandaag de dag worden we vaak op een ludieke manier ingezet. Zo hebben we vorig jaar met de bel ook nieuwe coronamaatregelen aangekondigd", vertelt Dierckx. "Als nationale voorzitter van deze gilde moet ik zorgen dat we in een goed daglicht terecht komen en moet ik vooral zorgen voor meer bekendheid. Ik word het gezicht van de nationale vereniging."

Jurgen Eeckhout

Op dit moment zijn er 35 Bellemannen in Vlaanderen. "Elke Belleman heeft ook een Bellevrouw, die meedoet met de festiviteiten", legt de voorzitter uit." Limburg telt maar twee Bellemannen. "Enkel in Hasselt en Genk zijn we aanwezig. Dat is veel te weinig. We willen dus dat zo veel mogelijk steden en gemeenten opnieuw een Belleman aanstellen, zoals vroeger het geval was, de nieuwsbrenger van alles. We hebben een belangrijke rol als cultureel immaterieel erfgoed, en er is nog heel wat werk aan de winkel."

Meest gelezen